Σαλάμι αλόγου σε ποσοστό 95,8% εντοπίστηκε σε σούπερ μάρκετ

DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8% ανιχνεύθηκε στο σαλάμι ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ, το οποίο διατίθεται σε ελληνικά μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για τη συσκευασία των 200g, με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση “SIA GRAVENDALE” (LV Α003355 ΕΚ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. – ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο. Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα).

Επίσης, σε καταστήματα της Αττικής –μεταξύ των οποίων και σε ορισμένα της περιοχής μας- ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντόπισε και άλλα προϊόντα με DNA αλόγου.

Πρόκειται για τα προϊόντα:

  • Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση “VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D” (LV Α002138 EK) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί). Ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μικρότερο του 1%.
  • Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από την Γαλλική επιχείρηση “ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES” (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο. Ε.» (Ασπρόπυργος). Ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Ο ΕΦΕΤ υπέδειξε την άμεση απόσυρση των εν λόγω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη, η τυχόν ύπαρξη της οποίας καθιστά τα προϊόντα με κρέας αλόγου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.