«Ανατρεπτική» απόφαση Εφετείου για τα προγράμματα stage & μαθητείας του ΟΑΕΔ

Αναδρομικά θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί κρατικοί φορείς την εργασία που τους παρείχαν χιλιάδες νέοι μέσω των προγραμμάτων από stage και συμβάσεων μαθητείας του ΟΑΕΔ, μετά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου που απεφάνθη ότι τα stage υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία.

Βάσει της απόφασης, οι συμβάσεις μαθητείας αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή εργασίας και όχι στην εκπαίδευση, οπότε στην πραγματικότητα υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου. Μετά από αυτή την απόφαση αναμένεται μπαράζ προσφυγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» μετά την προσφυγή επτά ατόμων, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου γι αυτό και επιδίκασε περίπου 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών, μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Η απόφαση του Εφετείου δικαίωσε εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο και εάν η απόφαση επεκταθεί στους 130.000 που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά το ποσό για την αποζημίωσή τους φτάνει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δούλεψαν σε τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αμείβονται με υψηλότερες αμοιβές, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να εισπράττουν και τα νόμιμα επιδόματα εορτών, αδείας και την προσαύξηση από τυχόν εργασία σε Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ.

Αναμένεται η εξέλιξη της δικαστικής «ανατρεπτικής» αυτής απόφασης και ιδιαίτερα αν αυτή θα παραμείνει και μετά τις προσφυγές που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν από τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου.