Ρομά από όλη την Ελλάδα, διαδήλωσαν στην πλατεία Κλαυθμώνος υπέρ των δικαιωμάτων τους

Πηγή πληροφόρησης: Α.Π.Ε. & Μ.Π.Ε.
Φωτογραφίες: Αλκης Κωνσταντινίδης

Iδιαίτερο χρώμα έδωσαν στη διαδήλωσή τους οι Ελληνες Ρομά, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος με πανό του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Τσάρλι Τσάπλιν, αλλά και του Γιούλ Μπρίνερ.

Θέλοντας να δώσουν ξεχωριστή βαρύτητα στην καταγωγή των προαναφερθέντων αστέρων, αθίγγανοι από όλες τις πλευρές της Ελλάδας ζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και να σεβαστεί η κυβέρνησή τους τα δικαιώματα σε εργασία και πρόσβαση στην υγεία.

Οι συγκεντρωμένοι από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν στην πλατεία, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» και «Δώστε μας ό,τι μας ανήκει» στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

«Η πορεία μας είναι ελληνική και ειρηνική. Θέλουμε νόμιμη εργασία πρώτα και κατά δεύτερον θέλουμε στέγη» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά, Θύμιος Δημητρίου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Χριστίνα Χαλιλοπούλου ανέφερε: «Ηρθαμε να ενώσουμε εδώ τη φωνή των Ελλήνων τσιγγάνων για να διεκδικήσουμε νόμιμα τα δικαιώματά μας, να εργαζόμαστε νόμιμα και να προσφέρουμε έσοδα στο κράτος».

«Ζητάμε τα δικαιώματά μας, τα εργατικά, αλλά και το δικαίωμα στη στέγαση και την παιδεία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπρόσωπος ομάδας Ρομά από την Αχαΐα, Θωμάς Λάμπρος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες Ρομά σημειώνουν: «Είμαστε στην Ελλάδα πάνω από 300.000 Ρομά και παλεύουμε για την επιβίωσή μας όπως κάθε Έλληνας, αλλά εμείς το μεροκάματο το βγάζουμε στον δρόμο και όχι από κάποιο γραφείο».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, επιτροπή εκπροσώπων των Ρομά εισήλθε στη Βουλή για να θέσει τα αιτήματά τους, ενώ, όπως ανέφεραν, αντίστοιχη επιτροπή θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου.