Στη Βουλή το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. Σε δεύτερο στάδιο οι συνενώσεις των Αστυνομικών Τμημάτων

anadiorgan_elas
anadiorgan_elas

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια το Σχέδιο Νόμου υπό τον τίτλο, «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη»

Μετά την ψήφιση του νομοθετήματος από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης, στο περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας σε περιφερειακό επίπεδο. (μέσω αυτής θα προκύψει η συνένωση των αστυνομικών τμημάτων και ως προς τα … καθ΄ημάς, η ανάδειξη ενός αστυνομικού τμήματος στην έδρα του Δήμου Παλλήνης, δηλαδή στο Γέρακα.)

Πριν κατατεθεί το Ν/Σ στη Βουλή, ο υπουργός το παρουσίασε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία που το χαρακτηρίζει και τις καινοτομίες που εισάγει.
Αναφερόμενος ο κ. Ν. Δένδιας στο νομοσχέδιο, είπε ότι «της κατάθεσης του Ν/Σ προηγήθηκε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τη ημέρα ψήφισής του, μέσω του διαδικτύου»

Επιλεγμένα από τον «Ν» βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

  • Ιδρύεται στο Υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο Υπουργείο. Επίσης «από-αστυνομικοποιείται» το Υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του.
  • Με την εν λόγω Γενική Διεύθυνση, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επιδιώκει να αποκτήσει μια κεντρική συντονιστική διοικητική δομή, σύγχρονη, ευέλικτη και αποδοτική.
  • Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους Κλάδους. Ο ένας είναι ο Κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο Κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.
  • Παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων Κλάδων. Με την κατάργηση των ενδιάμεσων βαθμίδων επιδιώκεται η ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της.
  • Ιδρύονται, κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων καθώς και Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου, στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στη χώρα.
  • Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της Αστυνομίας με τη κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας.
  • Ενεργοποιείται το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Έχει ήδη οριστεί και ο πρόεδρός του και θα καταβληθεί προσπάθεια να ενεργοποιηθούν και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, τα οποία έχουν προβλεφθεί αλλά δεν λειτουργούν.

Σημ. «Νεολόγου»: σωστή η επισήμανση. Στο Δήμο Παλλήνης υπάρχει Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας αλλά παραμένει …ανενεργό.

  • Καλύτερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς ενδυνάμωση των προγραμμάτων ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, της ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες.