Έντονος προβληματισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αφαίρεση εκ μέρους του κράτους πολλών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας

perif_simv_
perif_simv_

Το θέμα της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής και της μεταβίβασής τους στο κεντρικό κράτος βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το θέμα έφεραν στο Συμβούλιο οι παρατάξεις «Αττική Οικολογική Απάντηση», «Αττική Γη», «Άρμα Πολιτών» και ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σύσταση της νέας Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και η κατάργηση του Οργανισμού Ρυμοτομικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ).

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αναφερόμενος στη σύσταση με Προεδρικό Διάταγμα, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων τόνισε:

«Εμείς ως ΕΔΣΝΑ επιζητούμε τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση των αποβλήτων. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Όμως άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο η δημιουργία ενός χαοτικού γραφειοκρατικού συστήματος. Συνολικά, 14 φορείς ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση των αποβλήτων. Η προσθήκη ενός ακόμη φορέα κάνει το σύστημα ακόμη πιο περίπλοκο, αντί να οδηγούμαστε σε πιο ευέλικτες λύσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα πρόσωπα αλλά με την πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική Διοίκηση. Καταρχήν πρέπει να επιλύσουμε τα τρέχοντα θέματα που δεν χωράνε αναβολές».

Σχετικά με τον ΟΡΣΑ, ο κ. Σγουρός επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο έχει καταθέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2012, για να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του Οργανισμού στην Περιφέρεια Αττικής.

«Οι Περιφέρειες είναι τα πλέον κατάλληλα Όργανα να αναλάβουν το στρατηγικό, μητροπολιτικό σχεδιασμό. Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο Φορέας που μπορεί να ‘χειριστεί’ με επιτυχία το μέλλον της Αττικής. Η ενσωμάτωση του ΟΡΣΑ είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, προκειμένου να ασκηθούν οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες που ορίζει ο Καλλικράτης», ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εμπειρία όσον αφορά στη Διοικητική Αποκέντρωση τόνισε: «Η ευρωπαϊκή εμπειρία κινείται στην κατεύθυνση υπαγωγής των αρμοδιοτήτων στρατηγικού μητροπολιτικού σχεδιασμού στις εκλεγμένες Περιφέρειες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την περίπτωση του Μεγάλου Λονδίνου και Μεγάλου Παρισιού. Φιλοσοφία τους είναι η επαύξηση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων για τις διαδικασίες της πολεοδομικής ανασυγκρότησης». Ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «Λόγοι αποκέντρωσης, αμεσότερης σχέσης με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και εξασφάλιση μεγαλύτερης απορρόφησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ αποδεικνύουν ότι οι Περιφέρειες πρέπει να αναλάβουν το στρατηγικό και μητροπολιτικό σχεδιασμό».

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Κ. Διάκος, από την παράταξη «Αττική Οικολογική Απάντηση», ενώ τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί στην Ελλάδα και ούτε πρόκειται, γιατί αυτοί που το διαχειρίζονται έχουν ως στόχο να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση το μακρύ χέρι της Κεντρικής Διοίκησης. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να έχει πολιτική δράση και διοικητική συμμετοχή και να μην αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Διοίκησης.

«Αποσιωπάται το γεγονός ότι τόσο η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΔΣΝΑ και η κεντρική Κυβέρνηση ομοφωνούν στο σύνολο του αντιλαϊκού ΠΕΣΔΑ και προωθούν κατά προτεραιότητα το αντι-περιβαλλοντικό κομμάτι του», σημείωσε ο κ. Ιππ. Κοκκινόπουλος από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ πρόσθεσε ότι μένει στο απυρόβλητο ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα που εκχωρεί στο κεφάλαιο τη διαχείριση των απορριμμάτων με όρους υψηλής κερδοφορίας.

Στην ανάγκη ενός ριζοσπαστικού μετασχηματισμού στη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπηρετήσει το ρόλο της ως μητροπολιτική Διοίκηση, εστίασε η κα Ερμ. Κυπριανίδου, από την «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο».

Σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων τόνισε ότι με τη σύσταση αυτής της Γραμματείας υλοποιείται η πολιτική βούληση του άμεσου πολιτικού ελέγχου και της διευθέτησης των αντιθέσεων των διαφορετικών τμημάτων του κρατικού μηχανισμού που εκφράζουν έμμεσα και διαφορετικά συμφέροντα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Τέλος, πρόσθεσε «Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρησιμοποίησαν τα σκουπίδια και την αυτοδιοίκηση, με ευθύνη μέρους των Αιρετών, για να εξυπηρετήσουν τεράστια εργολαβικά συμφέροντα. Σήμερα, η Μνημονιακή Συγκυβέρνηση έχει μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε εισπρακτικό μηχανισμό».

Υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας του ΟΡΣΑ στην Περιφέρεια Αττικής τάχθηκε ο κ. Καλλ. Μανιάτης από την παράταξη «Αττική», ο οποίος τόνισε ότι ο Οργανισμός πρέπει να έρθει στην Περιφέρεια, η οποία είναι ο φυσικός του χώρος. Επίσης, αναφερόμενος στη συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής πρόσθεσε «Ως Περιφέρεια πια δεν έχουμε χωρική οντότητα, μας έχουν αποστερήσει τους πόρους και τώρα τυπικά παίρνουν τα πάντα. Εάν προχωρήσουν έτσι τα πράγματα, το επόμενο ΠΕΣΥ θα καταντήσει μια γραφική λέσχη».

«Ένα από τα κριτήρια της ποιότητας της Δημοκρατίας σε μια χώρα είναι η κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» επεσήμανε ο κ. Δ. Βαρελάς από την «Αττική Γη», ο οποίος πρόσθεσε ότι στα προηγμένα κράτη η αποκέντρωση έχει υλοποιηθεί, σε αντίθεση με τη χώρα μας που ακόμη προσπαθούμε για αυτό. Κλείνοντας, τόνισε «Πάμε από την Αποκέντρωση στη Συγκέντρωση όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ό,τι δεν αποκεντρώνεται χρονίζει ως θέμα και πρόβλημα».

Ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου χαρακτήρισε την υπόθεση του ΟΡΣΑ η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Ε. Κωνσταντάκου, επισημαίνοντας ότι το χωρικό σχεδιασμό πια θα υλοποιούν απροσχημάτιστα τα μεγάλα funds, τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα ιδρύματα, ενώ κατηγόρησε τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για έλλειψη πολιτικής απόφασης.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, κ. Θαν. Σπονδυλίδης απαντώντας στην κα Κωνσταντάκου τόνισε ότι ήταν καθαρά πολιτική απόφαση, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2012 να περιέλθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής ο ΟΡΣΑ.