Υπουργός Κοιν. Αλληλεγγύης: Δημιουργείται ολοκληρωμένο δίκτυο εποπτείας του προνοιακού κράτους

Στα 2,75 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το ποσό για την κρατική πρόνοια και θα υπάρξει ολοκληρωμένο δίκτυο εποπτείας του προνοιακού κράτους με τη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Όπως είπε το ποσό για την κρατική πρόνοια θα αυξηθεί, στο πλαίσιο των αντίμετρων, που ψηφίστηκαν προσφάτως στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, μέσα στο καλοκαίρι, κατατίθεται ο νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία, που θα αλλάξει τους χρόνους και τα δεδομένα σε έναν πολύπαθο χώρο.

«Δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για τη χαρτογράφηση των ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κα) και ολοκληρωμένο δίκτυο εποπτείας του προνοϊακού κράτους με τη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας». 

«Σήμερα», όπως υπογράμμισε, «λειτουργούν ήδη τα πρώτα 80 στα οποία οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Η στελέχωση των κέντρων θα γίνει από 700 ανθρώπους πολύ υψηλών προσόντων. 

Στα Κέντρα Κοινότητας ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα επιδόματα που δικαιούται, τα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα που τρέχουν στον τόπο του, για το αν είναι δικαιούχος voucher, ώστε να πάει το παιδί του στο βρεφονηπιακό σταθμό, για τα κέντρα στήριξης οικογένειας, τα κέντρα οργανωμένης φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα κέντρα κακοποιημένων γυναικών, τα κέντρα Ρομά, κλπ».

Τόνισε δε ότι ιδρύεται ο νέος ΟΓΑ, που θα μπορεί να απονέμει τα επιδόματα στους δικαιούχους, χωρίς καμία ταλαιπωρία και χωρίς να κοπεί ούτε ένα επίδομα. 

«Θα είναι οργανωμένος στο πρότυπο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, (που διασυνδέει on line όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους) και θα εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες χορήγησης επιδομάτων, ώστε να δίνονται την ίδια μέρα κάθε μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.