Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.459 ανέργων έως 24 ετών

oaed

Από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απασχόλησης 1.459 ανέργων ηλικίας 18-24 ετών. Το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ και, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ, σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις πριν από την εν λόγω ημερομηνία, οι επιπλέον αιτήσεις θα τεθούν σε κατάσταση αναμονής και θα αξιολογηθούν, εφόσον δεν καλυφθεί ο προϋπολογισμός ύψους 4,2 εκατ.€ .

 

Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας και επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για 8 μήνες, με 14,40 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα.

Το ποσόν καλύπτει τμήμα του μισθολογικού ή/και μη μισθολογικού κόστους και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.880 ευρώ για το σύνολο της πράξης για κάθε ωφελούμενο.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτηδευματίες, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Επιχειρήσεις που απασχολούν έως 3 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν για 1 ωφελούμενο.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις με 4 – 9 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν για έως 2 ωφελούμενους, όσες έχουν 10 – 19 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης για έως 3 ωφελούμενους, επιχειρήσεις με 20 – 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να έχουν έως 5 ωφελούμενους, με 31 – 50 θέσεις έως 8 ωφελούμενους, ενώ επιχειρήσεις άνω των 50 θέσεων μπορούν να ενταχθούν για έως 10 ωφελούμενους.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-24 ετών», έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατά ανώτατο όριο διανύουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.

 

Προσοχή: βάσει της προκήρυξης, δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα άτομα που το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο (με εξαρτημένη σχέση ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή με έμμισθη εντολή ή με μίσθωση έργου) στην ίδια επιχείρηση, εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου), όπως επίσης ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε. και εταίροι σε ΕΠΕ και στις ΙΚΕ (εκτός των μελών εταίρων σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας) ή μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚΟΙΝΣΕΠ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 9μήνου πριν από την υποβολή της αίτησης (ημερολογιακά).