Πρεμιέρα σήμερα για τα καταστήματα και το click-away

Πώς θα ψωνίζουν οι καταναλωτές

xristoygenna

Πρεμιέρα σήμερα για τη λειτουργία του click away, του νέου τρόπου παραγγελίας και παραλαβής προϊόντων για το λιανεμπόριο, προς αποφυγή διασποράς της πανδημίας ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Από σήμερα, για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα επιτρέπεται η πώληση μόνο με την διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος (click away) και το λιανικό εμπόριο βιβλίων.

Επίσης, σήμερα Κυριακή, θα είναι προαιρετικά ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ.

Εννέα βήματα για τους καταναλωτές

Για την αγορά προϊόντων με τη μέθοδο του click αway, που ξεκινά από σήμερα Κυριακή, ο καταναλωτής θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

– παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς

– αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο

– ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος

– από τη στιγμή που θα στείλει το SMS θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του

– στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα με απόσταση δυο μέτρων ο ένας από τον άλλον

– η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά ανά πελάτη

– οι αγορές γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά

– Ο πελάτης παραλαμβάνει το προϊόν εκτός του καταστήματος

– υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής του προϊόντος εντός 14 ημερών.

Για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, για δωρεάν αποστολή του SMS στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση.

Με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετάβαση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα και αύριο

Υπενθυμίζεται δε ότι αύριο Δευτέρα, ανοίγουν κομμωτήρια και κουρεία με ειδικούς όρους, αλλά όχι η εξυπηρέτηση πελατών σε καταστήματα με νύχια.

Παράλληλα επαναλειτουργούν από αύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

lianemporio

Ειδικοί όροι λειτουργίας για τις επιχειρήσεις

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου

Τα πρόστιμα

Για παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.000 έως 50.000 ευρώ.

Παράλληλα θα προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.

Στους πολίτες, για παρουσία εντός καταστήματος θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 – το ίδιο και για τη μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή.