Οικονομική ενίσχυση σε 34.000 επιχειρήσεις εστίασης με βάση τον τζίρο του 2019

Στις 10.000 ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο μέσος όρος του ποσού που προβλέπεται να λάβουν οι περίπου 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που επλήγησαν από την πανδημία.  

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη μετά τη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το τελικό ποσοστό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί μεταξύ 20% – 30% του τζίρου τους, με πλέον πιθανό το ενδεχόμενο να είναι κοντά στο 30%.

Η εν λόγω ενίσχυση θα είναι στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και θα χορηγηθεί στις πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν όποτε αποφασισθεί η άρση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περίοδος αναφοράς για τον καθορισμό του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση εξετάζεται να είναι ο τζίρος που είχε το 2019, ενώ για τις επιχειρήσεις εστίασης που ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός του 2020 αναμένεται να ληφθεί υπόψη ο τζίρος που είχαν σε ένα μήνα κανονικής λειτουργίας.

«Επανέναρξη καταστημάτων εντός Απριλίου»

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ουσιαστικά την επανέναρξη των καταστημάτων εστίασης ακόμα εντός του Απριλίου αν το επιτρέψει η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας: «Είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων», ανέφερε.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 4 το απόγευμα θα λάβουν μέρος οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι Υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Στο τέλος της σύσκεψης θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την εστίαση, ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.