Πρόστιμα ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ έχουν επιβληθεί στις εταιρείες σεκιούριτι και καθαριότητας από το 2015, καθιστώντας τον συγκεκριμένο χώρο ως έναν από τους πλέον παραβατικούς, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Οι παραβάσεις ήταν ακραίες», τόνισε η υπουργός.
Συγκεκριμένα την περίοδο 2015-2018 επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 7,9 εκατ. ευρώ. Η Εφ. Αχτσιόγλου είπε ότι πραγματοποιήθηκαν 3.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 890 πρόστιμα ύψους 4,3 εκατ. μόνο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης βρέθηκαν 340 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, που είχε καταθέσει την σχετική ερώτηση, υπερασπίστηκε τις εργολαβικές εταιρείες λέγοντας ότι δικαιώνονται από την Δικαιοσύνη.
«Το 95% των προσφυγών κρίνονται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι ένα ατράνταχτο επιχείρημα γιατί θα πρέπει να αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση ή τουλάχιστον να παίρνουν ένα μάθημα», του απάντησε η Εφ. Αχτσιόγλου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θέσπισε, καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να λαμβάνει δημόσιο χρήμα αν παραβιάζει την εργατική νομοθεσία.
«Ο χώρος των εργολαβικών εταιρειών καθαρισμού και φύλαξης χαρακτηρίζεται από υψηλή παραβατικότητα» είπε η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι απασχολούν μικρό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, είναι κατεξοχήν παραβατικές. Άρα χρειάζεται αυστηρότερο πλαίσιο γι’ αυτές».
Οι αρχές που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι δύο, τόνισε η Εφ. Αχτσιόγλου
1) καμία επιχείρηση δεν απολαμβάνει ασυλίας. Όλες ελέγχονται και τους επιβάλλονται πρόστιμα και
2) καμία δεν μπορεί να στηρίζει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στη βάση της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας