Λ. Μπόμπολας στους Financial Times: Κατασκευές και παραχωρήσεις οι στρατηγικές μας επιλογές

Σε άρθρο των Financial Times για τα τεκταινόμενα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο CEO του ομίλου Λεωνίδας Μπόμπολας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ παρουσίασε τον πυρήνα της στρατηγικής του για την επανεκκίνηση του ομίλου. 

bobolas_leonidas_01_780x385-8170180

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες», δήλωσε ο κ. Μπόμπολας, ενώ σημείωσε πως: «Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την αναδιοργάνωση της εταιρείας, υιοθετώντας ένα πιο επαγγελματικό μοντέλο διακυβέρνησης, εστιάζοντας σε κατασκευές , παραχωρήσεις και περιβάλλον».

Ο κ. Μπόμπολας είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα ανοίξει το δρόμο για νέα έργα κατασκευών συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, από τις επεκτάσεις του μετρό και των μεγάλων οδικών αξόνων μέχρι την επαναξιοποίηση της έκτασης του πρώην διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας στο Ελληνικό, μέσω ενός έργου ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών και υποδομών αναψυχής.

Οι οικογένειες Μπόμπολα και Κούτρα μαζί με τους μετόχους που τους υποστηρίζουν, ελέγχουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των αδερφών Καλλιτσάντση και των υποστηρικτών τους. «Δεν ανησυχούμε τόσο», τόνισε ο κ. Μπόμπολας.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ζημιές άνω των €350 εκατ. τα τελευταία 5 χρόνια και δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους από το 2010. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών προήλθε από έργα εκτός Ελλάδας, και κυρίως από αυτά στη Μέση Ανατολή και το Κατάρ. «Αυτές οι ζημιές ήταν τεράστιες, ωστόσο καταφέραμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και πλέον η ροή των έργων είναι ενθαρρυντική,» δήλωσε ο κ. Μπόμπολας.

«Ωστόσο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει να επιλέξουμε έργα για τα οποία έχουμε εξειδίκευση και τεχνογνωσία, μέσω των οποίων μπορούμε να δημιουργήσουμε δυνατότητες ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι τις σωστές συνέργειες».

«Η αγορά της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι κορεσμένη, ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παίχτες που δραστηριοποιούνται, έναντι των οποίων η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για δικαστικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Μπόμπολας δήλωσε ότι «η διαδικασία επίλυσης της υπόθεσης της Κύπρου έγινε μία ευκαιρία για την προώθηση της καινοτομίας».

 

«Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ηθικής και σχηματίσαμε μία ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης συνεργαστήκαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» (TransparencyInternational) προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μία πολιτική μηδενικής ανοχής για το χρηματισμό και τη διαφθορά».

Ο κ. Μπόμπολας σημείωσε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσέλαβε πρόσφατα την εταιρία συμβούλων Roland Berger για να αλλάξει ενδελεχώς και να εκσυγχρονίσει τη διοικητική δομή του Ομίλου, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος αναδιάρθρωσης.