Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών ο δράστης της δολοφονίας στη Νέα Μάκρη. Ισόβια ήταν η πρωτόδικη απόφαση

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών καταδίκασε το δικαστήριο τον Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία της 23 χρόνης φίλης του Φαίης Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη.  

Παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως στον 29χρονο δράστη το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς έκρινε ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την 23χρονη Φαίη Μπλάχα στο νοσοκομείο. Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί η ισόβια κάθειρξη. 

stefanaskis_vaggelis_dolofonia_3-3178101Το δικαστήριο σήμερα τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο.

Η αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα Μπλάχα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών με τριετή αναστολή για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας και της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου να «σπάσουν»τα ισόβια ήταν ομόφωνη.

«Την πήγε στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό. Την πήγε στο νοσοκομείο για να ζήσει. Στη ζωή μου δε θα έχω δει ξανά τόσο εσφαλμένη απόφαση εάν δεν αναγνωρίσετε το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

Δε σας φτάνει να του βάλετε 20 χρόνια κάθειρξη; Πως θα απορρίψετε αυτό; Τι θα πείτε; Πως θα το αξιολογήσετε;» ανέφερε ο δικηγόρος του 29χρόνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζητώντας να αναγνωρίσει το δικαστήριο στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου εντίμου βίου.

Η εισαγγελέας, ωστόσο, επεσήμανε ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης επέφερε επαγγελματικά χτυπήματα στην 23χρόνη φίλη του ζητώντας την ενοχή του με μια αγόρευση που χαρακτηρίστηκε ως «καταπέλτης». Ενω συμπλήρωσε: «Ο κατηγορούμενος μετά το περιστατικό συναντήθηκε με την αδελφή της Φαίης και έφτιαξαν το ψευδές σενάριο ότι η Φαίη βρέθηκε χτυπημένη στο δρόμο και μετά την πήγαν στο νοσοκομείο».

Τέλος η εισαγγελέας δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν υπάρχει καμία αμέλεια των γιατρών του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε αρχικά η Φαίη Μπλάχα, προσθέτοντας πως οι εγκεφαλικές βλαβες που της προκάλεσε ο κατηγορούμενος την έριξαν σε βαθύ κώμα και επέφεραν τον θάνατο.

«Πέντε χρόνια μετά την πράξη δεν έχει απασχολήσει καθόλου και δεν έχει δημιούργησει κανένα πρόβλημα» τόνισε κ. Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης της Μαριαλένας Μπλάχα, ζητώντας αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων για την αδερφή του θύματος.

Παρ’ όλα αυτά, η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δύο κατηγορουμένους.

«Ο Βαγγέλης Στεφανάκης ζητάει την αναγνώριση του προτέρου εντίμου βίου. Το ποινικό του μητρώο περιέχει καταδικαστικές αποφάσεις ήσσονος σημασίας που δεν εμποδίζουν την αναγνώριση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Είχε χτυπήσει την παθούσα δυο φορές και ένα τρίτο άτομο.

Έχει συμμετάσχει σε επεισόδιο προεκλογικό την περίοδο του 2012. Έχει χτυπήσει αδελφή του. Έχει εμπλακεί σε αστυνομικό τμήμα σε επεισόδιο. Αυτά τα περιστατικά είναι αρνητικά που εμποδίζουν αναγνώριση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Η μετέπειτα συμπεριφορά που κρίθηκε ένοχος, δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του».

Κι όσο για το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς ανέφερε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος αφού διαπίστωσε ότι η Φαίη είχε πέσει κάτω δεν την μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο και δεν ζήτησε την συνδρομή της οικογένειας της που ήταν κοντά.

«Επτά η ώρα το πρωί την άφησε μόνη, έφυγε με το φίλο του και κοιμήθηκε μέχρι το μεσημέρι».

Και στην περίπτωση της Μαριαλένας Μολάχα, η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε αρνητικά στοιχεία που εισφέρθηκαν στη διαδικασία: Την εξυβριστική συμπεριφορά προς την αδελφή της σε δημόσιο χώρο και το ότι η δεύτερη κατηγορούμενη δεν συμμετείχε στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας της και δεν στήριζε ψυχολογικά την οικογένειαάτης λόγω της ασθένειας της μητέρας της