Ενταση και ύβρεις στη δίκη για τη δολοφονία του Θ.Γαλαζούλα. Στις 5 Φεβρουαρίου η πρόταση του Εισαγγελέα

Μανούσος Ριτζάκης & Θοδωρής Γαλαζούλας

Η απολογία του κατηγορούμενου Ιωσήφ Ριτζάκη για την δολοφονία του 20χρονου φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έγινε μέσα σε κλίμα έντασης αποδοκιμασιών και ύβρεων καθώς οι οικογένειες θύματος και δράστη έχουν εμπλακεί σε αιματηρή βεντέτα.

Λίγους μήνες μετά το φόνο του Θ.Γαλαζούλα ο πατέρας του Παναγιώτης Γαλαζούλας σκότωσε στο Γέρακα με πέντε σφαίρες τον πατέρα του 23χρονου κατηγορούμενου, Μανούσο Ριτζάκη. Σήμερα, στην απολογία του στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως όχι μόνο δεν σκότωσε τον Θοδωρή αλλά ήταν εκείνος που τον στήριζε. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο 20χρονος φοιτητής γλίτωσε από την «σκατοοικογένεια του».

«Αι στο διάολο» του φώναξε, ακούγοντάς τον, η μητέρα του θύματος που φορούσε και σήμερα μια μπλούζα με την φωτογραφία του δολοφονημένου της γιου

Αποσπάσματα της απολογίας του Ιωσήφ Ριτζάκη

«Δεν τον σκότωσα εγώ. Εγώ ακόμα και σήμερα στεναχωριέμαι γιατί έχασα ένα φίλο μου… Από την μέρα που εκτέλεσαν τον πατέρα μου άλλαξαν τα πράγματα. Έκανα πάντα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου, έμπαινα μπροστά για όλους και το πλήρωσα με τη ζωή του πατέρα μου. Ήρθα εδώ να δω την οικογένεια που φρόντιζα το παιδί της, να σκοτώσει πισώπλατα και άνανδρα τον ίδιο μου τον πατέρα» είπε ο κατηγορούμενος.

Αναφερόμενος στη γνωριμία του με το θύμα, ο κατηγορούμενος είπε:

«Γνώρισα το θύμα μέσα από μια κοινή παρέα το 2013 με προμήθευε χασίς. Όταν τον γνώρισα είχε πολλά οικογενειακά προβλήματα. Είχε περάσει σε μια σχολή, δεν ήθελε όμως να πάει. Είχε γλυκαθεί από την αίγλη που σου δίνει να είσαι νταλαβεριτζής και το εύκολο χρήμα. Όπως δήλωσε και ο φονιάς του πατέρα μου ήμουν πάντα από πίσω του. Τον πρόσεχα. Τι ήμουν εγώ για το Θοδωρή; Μακάρι να ήταν εδώ να μπορέσει να καταθέσει για να σταματήσουν διάφοροι να λένε κάποια πράγματα», είπε στην απολογία του.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε στους δικαστές με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε εκείνη τη μοιραία μέρα, όταν συνάντησε τον 21χρονο στην πλατεία κοντά στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά.

«Μου έλεγε για διάφορες τιμές για χασίς και ποιότητες. Αυτή η συζήτηση έγινε στο αμάξι. Μου ζήτησε να τον πάω στην Πεντέλη, γενικά ήταν τρομαγμένος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μίλησε με κάποιον από το πακιστανικό τηλέφωνο που είχε. Μετά μου είπε να του αφήσω την καραμπίνα μου, μια λυμένη σε δύο κομμάτια. Εγώ ακόμα και σήμερα δεν ξέρω πού είναι η καραμπίνα μου. Του είπα ότι αν χρειαστεί κάτι είμαι εγώ εδώ και δεν χρειάζεται να το πάρει. Αλλά επέμεινε και μου είπε «θα σε καλέσω εγώ μετά». Γνώριζα ότι ήξερε από όπλα, μια φορά μάλιστα μου είχε δείξει ένα όπλο του πατέρα του από το σπίτι του», είπε ο κατηγορούμενος, με την οικογένεια να ξεσπά φωνάζοντας: «ψεύτη, απατεώνα, αλήτη»…

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν ανησύχησε όταν ο φίλος του δεν του τηλεφώνησε, αλλά είχε αγωνία για το όπλο του.

«Αν ήθελα να κάνω κάτι παράνομο δεν θα πήγαινα ποτέ με το αμάξι της μητέρας μου και με το όπλο το δικό μου, δε μπορεί να προκύψει ότι το έκανα εγώ», είπε.

«Από την μέρα που εκτέλεσαν τον πατέρα μου άλλαξαν τα πράγματα. Έκανα πάντα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου, έμπαινα μπροστά για όλους και το πλήρωσα με τη ζωή του πατέρα μου. Ήρθα εδώ να δω την οικογένεια που φρόντιζα το παιδί της, να σκοτώσει πισώπλατα και άνανδρα τον ίδιο μου τον πατέρα. Εγώ τα έχω 100 κιλά, και όχι μισό γραμμάριο και εξαιρώ τον φοιτητή που ξέφυγε από αυτή την σκ…οικογένεια».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα.