Νέα αποκάλυψη παράνομης διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα!

Νέα υπόθεση παράνομης διακίνησης μεγάλου όγκου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο προσκήνιο από αστυνομική επιτυχή έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η αποκάλυψη της θλιβερής ιστορίας αυξάνει τις ευθύνες εκείνων που είχαν και διατηρούν την υποχρέωση περιφρούρησης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και από τη στιγμή που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτές οφείλουν, τουλάχιστον, να ζητήσουν από τον ελληνικό λαό δημόσια συγνώμη.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (45χρονος ημεδαπός), σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με ύπαρξη εταιρείας η οποία εμπορεύεται παράνομα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την έδρα της εταιρείας, σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της.

Από την επιτόπια έρευνα στα γραφεία της εταιρείας, εντοπίστηκαν, σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. Α.Φ.Μ.), για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατασχέθηκαν, τρείς εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB, οι οποίοι θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι στη διερεύνηση της υπόθεσης και στις σχετικές έρευνες συμμετείχε ανώτατο στέλεχος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο 45χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση – διάθεση τους.