Εξαρθρώθηκε σπείρα απατεώνων με δράση στο Γέρακα & Παλλήνη και με θύματα ηλικιωμένους

Αναδεικνύονται κάποιες υποθέσεις στο χώρο του κοινού εγκλήματος που δεν βρίσκεις τρόπο να τις ερμηνεύσεις, πολύ περισσότερο να τις καταλάβεις…

Διαβάστε τι έγινε στο Γέρακα προ ημερών: 26χρονος αθίγγανος συνοδευόμενος από τον κατά κάτι μεγαλύτερο αδελφό του και διερχόμενος από δρόμο της πόλης, βλέπει μία 80χρονη γυναίκα να κάθεται στη βεράντα της και με ύφος πομπώδες την ενημερώνει ότι είναι από την Εφορία Παλλήνης και για να μην μπει στη φυλακή ο γιος της για χρέος άνω των 10.000 € πρέπει η ίδια να βρει τα χρήματα!

Η γυναίκα δείχνει να τα χάνει στο άκουσμα της “κακιάς” είδησης και όταν ο θρασύτατος … «Εφοριακός» της δείχνει το κινητό τηλέφωνό του καλώντας την να έρθει κάτω και να μιλήσει η ίδια με το γιο της, πείθεται, κατεβαίνει με 10.000 € στα χέρια, τα παραδίδει στους ….. “Εφοριακούς” και δέχεται να πάει μαζί τους μέχρι την Εμπορική Τράπεζα, στη Λεωφ. Μαραθώνος 92 για να τους δώσει τα χρήματα που έλειπαν.

Όμως στο γκισέ της τράπεζας κάτι αντιλήφθηκαν, ενημερώνεται ο διευθυντής, στην συνέχεια το Τμήμα Ασφάλειας Γέρακα και σε λίγη ώρα μοτοσικλετιστές της ομάδας “ΔΙΑΣ” συλλαμβάνουν τον 26χρονο λυτρώνοντας την 80χρονη γυναίκα από την ….αποπληρωμή του “χρέους που είχε ο γιος της”! Ο αδελφός του δράστη διέφυγε της σύλληψης, προφανώς γιατί είχε μείνει στα …μετόπισθεν έχοντας τα μάτια …«400» μη και συμβεί το …απρόοπτο, όπως δηλαδή κι έγινε…

Η υπόθεση δεν ήταν η πρώτη «επιχείρηση» των δύο αδελφών στο Γέρακα. Ήταν η ενδέκατη (!) κατά σειρά και κάποιες από αυτές έγιναν πάλι στο Γέρακα και στην Παλλήνη. Των σχετικών καταγγελιών από μέρους των θυμάτων είχε επιληφθεί το Τμήμα Ασφάλειας Γέρακα, τα στελέχη του οποίου, μάλιστα, υπό τον συντονισμό του διοικητή τους κ. Ν. Παπαγεωργίου, όχι μόνο είχαν εντοπίσει τα ίχνη της σπείρας –σ΄αυτήν συμμετείχε και ένας αλλοδαπός- αλλά κατόρθωσαν να συλλάβουν τον ίδιο άνθρωπο που εμφανίστηκε ως Εφοριακός στην 80χρονη, να τον παραπέμψουν στον Εισαγγελέα και να αφεθεί …. ελεύθερος ως την εκδίκαση της υπόθεσης του! Μέχρι που λίγες ημέρες μετά ….ξανακτύπησε και μπήκε τέλος στην έκνομη δράση του.

Ο 26χρονος οδηγείται αύριο Παρασκευή στον Ανακριτή και εκτιμάται πως αυτή τη φορά θα διαταχθεί η προφυλάκισή του.

Περισσότερα από 24.000 € τα χρήματα που μπόρεσαν να αποσπάσουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των αστυνομικών του Τ.Α. Γέρακα και σε ότι αφορά τις δέκα πρώτες εγκληματικές πράξεις τους: τα δύο αδέλφια, αθίγγανοι από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με την συνδρομή τρίτου ατόμου, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικό πρόσχημα, ότι είναι υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η.) ή ασφαλιστικών εταιρειών, προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα και τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά καθώς και κοσμήματα. Όταν οι ηλικιωμένοι δεν είχαν μετρητά, τους συνόδευαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη και να τους παραδώσουν τα χρήματα.

Έγινε γνωστό ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων χρημάτων με την μέθοδο εξαπάτησης ηλικιωμένων υπερβαίνουν τις 24.000€

Στο περιθώριο της είδησης

Εφόσον έχετε συγγενείς πρώτου βαθμού και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, συμβουλεύστε τους να μην ανταποκρίνονται για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο στις «τεχνικές» αυτής της εξαπάτησης. Πέστε τους πως ακόμη κι αν χρωστάτε στην Εφορία ή στη ΔΕΗ η αποπληρωμή της οφειλής δεν γίνεται με αυτές τις διαδικασίες. Φροντίστε να το καταλάβουν καλά και να πειστούν ώστε να μην ενδώσουν σε οποιαδήποτε αντίστοιχη αξίωση. Τονίστε τους ότι εκτός των άλλων κινδυνεύει και η ζωή τους αν τυχόν γίνουν συνομιλητές αυτών των ανθρώπων και βέβαια, να μην ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού αν δεν είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για δικό τους, οικείο άτομο.

Η επιτυχία των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Γέρακα, δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Όμως, οφείλεται μια ειδική μνεία προς τους νέους σε ηλικία ανθρώπους – ο διοικητής τους είναι δεν είναι 35 ετών- οι οποίοι, με ιδιαίτερα χαμηλό μισθό, με πενιχρά τεχνικά μέσα, με περιορισμένη ανθρωποδύναμη στο Τμήμα Ασφάλειας, κάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τη νύχτα μέρα προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις που ερευνούν και κυρίως δουλεύοντας με ζήλο, αυταπάρνηση και επιμονή. Η άποψη πως είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν έτσι, είναι μία παραδοχή που δεν αμφισβητείται, το γεγονός όμως ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη δουλειά τους αυτή, συμβαίνει να συνδέεται απευθείας με την ασφάλεια του πολίτη, είναι ένα στοιχείο που αξίζει μιας άλλης αξιολόγησης και κατ΄επέκταση μια ειδικής ηθικής αναγνώρισης.