Ανησυχίες για τη «βεντέτα» που άνοιξε με τους δύο φόνους σε Γλυκά Νερά & Γέρακα

Θοδωρής Γαλαζούλας

Η ελληνική αστυνομία “φοβάται” νέα επεισόδια στην “βεντέτα” που άνοιξε με το φόνο του 20χρονου Θ. Γαλαζούλα από τα Γλυκά Νερά και συνεχίστηκε στο Γέρακα με τη δολοφονία του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες -τις οποίες επικαλείται και η εφημερίδα “Βήμα”- οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν ακόμη και πράξη αυτοδικίας μέσα στο δικαστήριο.

Αναφέρουν ότι η δολοφονία του Θ. Γαλαζούλα ανέδειξε αρχικά την εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών από εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μαθητών και σπουδαστών στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, αρκετοί από τους οποίους μετατράπηκαν σε μικροδιακινητές που είχαν αντιπαλότητες και από τις οποίες φαίνεται να προέκυψε η δολοφονία του 20χρονου.


Όμως, η φονική διένεξη των οικογενειών του θύματος και του δράστη προέρχεται από ισχυρισμούς ότι, η οικογένεια του δολοφόνου τον άφηνε ανεξέλεγκτο, του «προσέφερε» όπλα κι όταν έγινε το έγκλημα προσπάθησε να τον απαλλάξει με αμφισβητούμενες εκθέσεις πραγματογνωμόνων. Η άλλη πλευρά κάνει λόγο για “τυφλή εκδίκηση κατά ενός αθώου ανθρώπου.”

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας εντάθηκαν μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από την οικογένεια του Θόδωρου Γαλαζούλα και ομάδα φίλων του, κυρίως, όμως για την ένταση που είχαν και την οποία “πυροδότησε” με τις αντιδράσεις του ο Παναγιώτης Γαλαζούλας, πατέρας του 21χρονου θύματος κατά τη στιγμή της εισόδου του στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το στοιχείο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους αστυνομικούς είναι ότι ο Παν. Γαλαζούλας, αν και προφυλακισμένος για το φόνο του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη και ευρισκόμενος υπό αυστηρή επιτήρηση στην δικαστική αίθουσα με χειροπέδες στα χέρια, έδειξε ότι το μόνο που δεν τον ενδιέφερε ήταν οι κατηγορίες που του αποδίδονται και για τις οποίες αναμένεται να δικαστεί το επόμενο έτος.

Αντικρίζοντας από λίγα μέτρα απόσταση το δολοφόνο του γιου του, ζητούσε επίμονα εκδίκηση, εκστομίζοντας αναθεματισμούς, ύβρεις και απειλές σε σημείο που ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διέταξε την μετακίνηση του στο κρατητήριο του κτιρίου.

Η δίκη του Ιωσήφ Ριτζάκη αναβλήθηκε, πρόκειται να γίνει την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 και θεωρείται βέβαιο ότι κατά την ημέρα της δίκης, εκτός της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που θα βρίσκεται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, κατά την είσοδο θα υπάρχουν και τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου για την αποτροπή κάθε “ενδεχόμενου”.

Η δολοφονία του Θοδωρή Γαλαζούλα

Ο Θ. Γαλαζούλας είχε εξαφανιστεί στις 8 Μαΐου 2016 από το σπίτι της οικογένειάς του στα Γλυκά Νερά – ο ίδιος διέμενε στους Αμπελοκήπους – και είχε βρεθεί νεκρός έξι ημέρες αργότερα στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Πεντέλη, πυροβολημένος με καραμπίνα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που περιέχονται στη δικογραφία, “προκύπτει” ότι το θύμα ήταν χρήστης και μικροδιακινητής ναρκωτικών.

Τελικά το έγκλημα της Πεντέλης εξιχνιάστηκε, έξι μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την εξέταση μιας σειράς τηλεφωνικών κλήσεων, υλικού καμερών, όπως και συναντήσεων ή γνωριμιών του 21χρονου έφθασαν στα ίχνη του 22χρονου δράστη κρητικής καταγωγής, που εμπλεκόταν κι αυτός σε διακίνηση ναρκωτικών και αναβολικών.

Ο δράστης μετά το έγκλημα έφυγε στα Στύρα Ευβοίας. Στην απολογία του υποστήριξε ότι η διαφωνία του με το θύμα ήταν για τους τομείς «δράσης» τους και εμπορίας ναρκωτικών, η οποία αφορούσε μερικά οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του θύματος – την εκπροσωπούσε νομικά ο δικηγόρος κ. Μ. Βορίδης – εξέφραζε την οργή της για τους οικείους του δράστη και τους απέδιδε ότι ενώ γνώριζαν ότι ο γιος τους δημιουργούσε επεισόδια στην περιοχή, εκείνοι όχι μόνο δεν είχαν κάνει οτιδήποτε για να τον αποτρέψουν, αλλά του είχαν αγοράσει και καραμπίνα, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν και άλλα όπλα (σ.σ. σχεδόν όλα ήταν ρεπλίκες).

Η πλευρά των συγγενών του Θόδωρου Γαλαζούλα μιλάει ακόμη για «υποκριτική στάση του δράστη που είχε πάει στην κηδεία του 21χρονου και μοίραζε συλλυπητήρια στους οικείους του τάχα συντετριμμένος»..

Η εκτέλεση του Μανούσου Ριτζάκη

Στις 15 Ιουλίου 2017 δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες μέσα στο αυτοκίνητό του στον Γέρακα ο 59χρονος Μανούσος Ριτζάκης, πατέρας τού 22χρονου δολοφόνου τού Θόδωρου Γαλαζούλα.

Ο Μανούσος Ριτζάκης ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στην τοπική κοινωνία του Γέρακα όπου ζούσε με την οικογένεια του. Πράος, ευγενής, μετρημένος στις κουβέντες του και με πολύχρονη, εποικοδομητική συμμετοχή στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Παλλήνης.

Το έγκλημα που διέπραξε ο γιος του, Ιωσήφ, “ήταν κτύπημα που δεν το άντεχε…” και συχνά-πυκνά εκμυστηρεύονταν στους στενούς φίλους του, “η ζωή για μένα τελείωσε…”

Δυστυχώς, έμελε περίπου ένα χρόνο μετά, να σβήσει η ζωή του από τις σφαίρες του ανθρώπου που έχασε το γιο του και με “τυφλό” τρόπο να εκδικηθεί το δολοφόνο του.

Η σύλληψη του 49χρονου Παναγιώτη Γαλαζούλα έγινε με βάση το υλικό καμερών και κάποιων μαρτυριών.

Στην απολογία του είπε ότι δεν αισθάνεται καμιά τύψη για την εκδικητική ενέργειά του και ότι “ο χρόνος για μένα σταμάτησε όταν είδα νεκρό το γιο μου.”

Διαβάστε στο “Ν”: Η σύλληψη και ομολογία του Π. Γαλαζούλα (15 Σεπτ. 2017)