Σύλληψη 31 πορτοφολάδων με μεροκάματο 3.500 €. Είχαν ρημάξει τους συρμούς ΜΕΤΡΟ & Ηλεκτρικού!

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα κέρδη της πολυετούς δράσης της μεγάλης οργάνωσης πορτοφολάδων, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4 χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών σε γήπεδα, λεωφορεία, συρμούς του Μετρό και Ηλεκτρικού ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 €

Εως τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλα 18.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΑ, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες έκαναν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας είχαν δική τους μεθοδολογία προκαλώντας πολλές φορές τεχνητό συνωστισμό προκειμένου να αρπάξουν «βαριά» πορτοφόλια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Για παράδειγμα πήγαιναν 5-6 άτομα δίπλα από κάποιον πεζό, στο δρόμο ή σε κάποια αποβάθρα του Μετρό και πάνω στον πανικό άρπαζαν από τσέπες και τσάντες τα πορτοφόλια.

Οι πορτοφολάδες ακολουθούσαν dress code για να μοιάζουν με τουρίστες, είχαν διαπράξει 764 κλοπές ενώ έχουν εντοπιστεί 498 πορτοφόλια.

Συνολικά οι κλοπές ξεπερνούν τις 4.000 σε δέκα χρόνια έκλεβαν καθημερινά 15 πορτοφόλια με κέρδος 3,500 ευρώ ημερησίως.

Τα μέλη της σπείρας έκαναν face control στα θύματά τους και συνήθως τα εντόπιζαν στα δρομολόγια που πήγαιναν στο ΕΛ Βενιζέλος.

Τα μέλη της σπείρας προκαλούσαν τον τεχνητό συνωστισμό και ο «ελαφροχέρης» αφαιρούσε το πορτοφόλι και στη συνέχεια έκαναν σκυταλοδρομία έως τον τελικό αποδέκτη του πορτοφολιού που το έπαιρνε και το πετούσε σε κάδους.

Ενδεικτικοί (αποσπασματικοί)  διάλογοι των πορτοφολάδων όπως καταγράφηκαν από τους “κοριούς”

– Θα βγάλουμε σήμερα 2.000

– Αν δεν βγάλουμε 10.000 δεν φεύγουμε

Άλλος διάλογος

Κατηγορούμενος Α “…. Έλα εχει λεφτά αυτη μεσα”

Κατηγορούμενος Β ” πολλά;”

Κατηγορούμενος Α “… 2000 με 3000 ευρώ. 

Κατηγορούμενος Β “… ωραία που τα έχεις τωρα;; 

Κατηγορούμενος Α “… μην ανησυχείς τα έκρυψα μεσα στα αρχ…. “

Κατηγορούμενος Β ” … ωραία τωρα πέταξε το πορτοκαλί ( πέταξε το πορτοφόλι )

Κατηγορούμενος Α ” …. ειναι κατι Τσιβιλια ( αστυνομικοι ) της Αλεξάνδρας εδω γύρω προσοχη “

Τρίτος διάλογος 

Κατηγορούμενος Α “… βγήκες κανονικά για “δουλεια”;”

Κατηγορούμενος Β ” … κανονικά δεν επρεπε να δουλεύει το μέτρο γιατι είπαν θα ειχε απεργία. Δεν ξέρω ομως τι εγινε και ολα ειναι κανονικά και πήρα εντολη να βγω …”

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τριήμερο μετά την εξάρθρωση της συμμορίας δεν έχει δηλωθεί καμία κλοπή πορτοφολιού!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 27 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Βουλγαρίας, ένας Γεωργίας, ένας Μπαγκλαντές και ένας Έλληνας (απότακτος αστυνομικός).

Πως ενεπλάκη ο συγγενής γνωστής μουσικοσυνθέτριας

Δικογραφία σχηματίστηκε για ακόμα 18 άτομα, ανάμεσά τους συγγενής γνωστής μουσικοσυνθέτριας.

Ο άνδρας, που είναι μόνιμος κάτοικος Γαλλίας και δηλώνει γλύπτης, διατηρούσε αποθήκη στην οποία βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, τα οποία χρονολογούνται από τον 5 π.Χ αιώνα και δεν είχαν δηλωθεί. Και γιαυτό κατηγορείται.

Κλειδιά αυτής της αποθήκης φέρεται να είχε γυναίκα από την Γεωργία, που συμμετείχε στη δράση της συμμορίας και τοποθετούσε σε αυτή μέρος των κλοπιμαίων.

Ο γλύπτης υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση, ενώ η κατηγορούμενη γυναίκα καθάριζε την αποθήκη.

Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται δύο Έλληνες, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος και οι υπόλοιποί είναι άνδρες αλβανικής καταγωγής.

Αγαπημένος τους στόχος ήταν οι ηλικιωμένοι και οι τουρίστες στους σταθμούς του Μετρό Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Ομόνοια, όπως και στη γραμμή των λεωφορείων που ξεκινάει από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Τα καλοκαίρια μετακινούνταν στις Κυκλάδες, ενώ είχαν δράσει και σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ενδεικτικό της καλής τους οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους και υπονόμους και είχαν συνεργιύς τους οποίους μίσθωναν έναντι 20-30 ευρώ ημερησίως. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όταν έκλεβαν ένα πορτοφόλι από έναν συρμό του Ηλεκτρικού ή του Μετρό φρόντιζαν προκειμένου στην επόμενη στάση να αλλάξουν βαγόνι για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.