Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στην Παιανία μετονομάστηκε Δημοτικό Ιατρείο!

Γιώργος Αλάνης

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Παιανίας, χρήζουν ειδικής προσέγγισης, εξαντλητικής διερεύνησης, ομφαλοσκόπησης και επιστημονικής γνωμάτευσης για να ταξινομηθούν στον σωστό “φάκελο” και να μελετηθούν από τον τοπικό ιστορικό του μέλλοντος!

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι αρκούντως σοβαρά και αποκλείουν οποιαδήποτε απόπειρα διακωμώδησης τους, αν και κάποιες φορές, η μέθοδος αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χρειάζεται να απαντήσεις αξιολογικά σε πρωτοβουλίες που στερούνται σοβαρότητας.

Στα ειδοποιητήρια πληρωμής του λογαριασμού νερού που εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες στους κατοίκους, υπήρχαν μέσα και “ενημερώσεις” του Δήμου σχετικά με τα έργα υποδομής που έχει κάνει αλλά και τις ενέργειες του για τη κοινωνική μέριμνα.

Το εξαχθέν συμπέρασμα όσων μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν αυτές τις “ενημερώσεις”, είναι ότι πραγματικά οι πολίτες θεωρούνται “πρόβατα”.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι τα ιατρεία ΠΕΔΥ Παιανίας (πρώην ΙΚΑ) που λειτουργούν στην οδό Σταματίου στον αριθμό 3, ο Δήμος τα ονομάζει Δημοτικά Ιατρεία Παιανίας απλά και μόνο διότι πληρώνει μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό το ενοίκιο του σχετικού κτιρίου ενώ το ιατρικό προσωπικό, είναι κρατικοί λειτουργοί υγείας και υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι και μόνο που η διοίκηση του Δήμου Παιανίας αναφέρει με το πλέον επίσημο τρόπο τα ιατρεία ΠΕΔΥ ως Δημοτικά Ιατρεία φθάνοντας στο σημείο να επικαλείται ότι ο Δήμος τα ενισχύει έχοντας βαθιά συναίσθηση των αναγκών του Δημότη και τα εμπλουτίζει με νέες ειδικότητες που προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στους δημότες, ενδεχομένως να έχει και ποινικές προεκτάσεις παρόλο που δεν έχουμε σχετική νομική γνώση.

Προφανώς το αίσθημα της ντροπής, για όσους “βαφτίζουν” το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ως δημοτικό ιατρείο, είναι συναίσθημα υπό εξαφάνιση και τέτοια “βάπτιση” δεν πρέπει να έχει γίνει αλλού στην επικράτεια δίνοντας άλλη μία θλιβερή διάκριση στο Δήμο Παιανίας.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση στις ίδιες “ενημερώσεις”, υπάρχει αναφορά ότι ο Δήμος Παιανίας και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας αιτήθηκαν προς την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, και θα φιλοξενήσουν Κινητή Μονάδα Ψηφιοποιημένης Μαστογραφίας.

Βέβαια δεν αναφέρουν πουθενά ότι όλα τα παραπάνω θα γίνουν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ATTICA TERRA που δραστηριοποιείται στη περιοχή και που οι ίδιοι μέσω άλλης σχετικής ενημέρωσης, το δημοσιοποίησαν.

Απορίας άξιον, πως ο γράφων τις “ενημερώσεις” δεν είχε σωστή πληροφόρηση, είτε εσκεμμένα προχώρησε σε γραφόμενα στα όρια της προπαγάνδας.

…Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα!

Για το τέλος κρατήσαμε την περιβόητη υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ που γίνεται στην κεντρική πλατεία Παιανίας αλλά και στην πλατεία Δημοσθένους. Μια δράση μέσω σύμβασης με τη ΔΕΔΔΗΕ για την οποία ήδη τα γνωστά “φερέφωνα” διαδίδουν ότι θα γίνει σε όλη την έκταση του αστικού ιστού.

Η ιστορία με την υπογειοποίηση των καλωδίων ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από προηγούμενες διοικήσεις και καταλήγει στην υπογραφή της σύμβασης επί διοίκησης Στάμου.

Η σχετική “ενημέρωση” από το Δήμο Παιανίας αναφέρει ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο μιας και μειώνει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αναβαθμίζει την αισθητική του περιβάλλοντος.

Φυσικά “επιμελώς” αγνοεί ότι μόλις μερικά μέτρα παρακάτω από τη κεντρική πλατεία που εξελίσσεται το έργο, υπάρχει σχολική μονάδα που στεγάζει το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παιανίας και που ακριβώς απέξω και πέριξ του κτιρίου υπάρχουν καλώδια της ΔΕΗ και μάλιστα υψηλής τάσης και που εν πάση περιπτώσει έπρεπε να δοθεί σε αυτά προτεραιότητα μιας και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για τους μαθητές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, και που ο συνδυασμός με την ύπαρξη κεραίας τηλεφωνίας σχεδόν μέσα στο σχολείο, δημιουργεί ένα “μίγμα” άκρως επιβλαβούς ακτινοβολίας.

Υ.Γ: Σχετικά με τη μείωση των τροφείων στους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για την οποία επαίρεται ο κ Στάμου, θα προτείναμε, ως το πλέον σημαντικό κοινωνικό μέτρο, να εφαρμόσει την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ Φιλιούση, τον Απρίλιο του 2014, σχετικά με κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και που τότε δύο εκ των σημερινών του Αντιδημάρχων την είχαν καταψηφίσει.