Ποιος στο Δήμο Παλλήνης φοβάται την Απλή Αναλογική;/της Μίλιας Κόπτη

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης Δ. Σ. έγινε για πρώτη φορά συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για την Τ.Α με το όνομα Κλεισθένης 1, που πρόσφατα κατατέθηκε από τον κ. Σκουρλετη. 

Μίλια Κόπτη

Στο παρελθόν είχαμε κατ επανάληψη ζητήσει να συζητήσουμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μιας και το θέμα ήταν σε διαβούλευση για δύο ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν εισακουστηκαμε.

Τώρα όμως το ζήτησε η ΚΕΔΕ του κ. Πατουλη. Η ΚΕΔΕ που στο πρώτο της ψήφισμα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά και αρνητικά και χρειάζεται χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση και μετά από μία εβδομάδα σε δεύτερο ψήφισμα το απέρριπτε μετά βδελημιας και ζητούσε από τα Δ. Σ. να ζητήσουν την απόσυρσή του.

Τι άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα; Μήπως άραγε επικράτησαν τα μικροπολιτικά συμφέροντα;

Σίγουρα το νομοσχέδιο  δεν είναι τέλειο. Έχει μια σειρά ζητήματα που χρήζουν ουσιαστικής συζήτησης και ίσως και αλλαγών.

Επιπλέον χρειάζεται προσθήκες. Έχει όμως και σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων, που ενισχύουν τον ρόλο και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αύξηση της αποτελεσματικοτητας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Και φυσικά περιλαμβάνει την μεγάλη τομή της αλλαγής του εκλογικού συστηματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. 

Αντί, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν προτάσεις βελτίωσης του Ν. Σ., εξαπολυθηκε από τον Δήμαρχο και μια σειρά συμβούλους, μια εντονότατη επίθεση απέναντι στον Υπουργό και στην κυβέρνηση, που όπως ειπώθηκε θέλουν να διαλύσουν τους δήμους.

Τον ίδιο βέβαια Υπουργό του οποίου οι ρυθμίσεις για την Τ. Α. όπως π. χ. το πρόγραμμα Φιλόδημος που παρέχει ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων για έργα και πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές με ανακούφιση και φυσικά ψηφίστηκαν ομοφωνα πριν λίγες μέρες.

Την ίδια κυβέρνηση που επενεσαν για τα Αναπτυξιακα Συνέδρια και την στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της ανάπτυξης, και η οποία μέσω της Περιφέρειας έδωσε τεράστια στήριξη οικονομική και όχι μόνο στους δήμους και σε αυτήν οφείλονται μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται.

Την ίδια κυβέρνηση της οποίας το Υπουργό κ. Φαμελο αποκαλεί “άγιο” ο ίδιος ο δήμαρχος διότι υπέγραψε την αποχέτευση και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα.

Που οφείλεται λοιπόν αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς; 

Στις ελλειψεις η τα λάθη του Ν. Σ., η σε κομματικές μικροπολιτικές και στον πανικό που έχει δημιουργήσει η προοπτική της εφαρμογής της απλής αναλογικής, του εκλογικού συστηματος που χωρίς προβλήματα χρησιμοποιείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι δήμαρχοι ζητούν πόρους και αρμοδιότητες ώστε να εξευρωπαιστουμε, αλλά στην πλειοψηφία τους λένε όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστηματος διότι όλα αυτά τα χρόνια μετά την μεταπολιτευση συνήθησαν να ασκούν εξουσία με την σιγουριά του πλειοψηφικου και του απόλυτου ελέγχου των αποφάσεων. Και αυτή η παγιωμένη κατάσταση εθρεψε έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας και ακόμη διαφθορά και νομικά και οικονομικά σκάνδαλα για τα οποια είναι σήμερα υπολογα διάφορα πρόσωπα από τους δήμους, όπως ως γνωστόν συνέβη και στον δικό μας.

Έτσι λοιπόν με τις δικαιολογίες του κινδύνου της ακυνερνησιας και του ότι δεν είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε, αρνούνται την Απλή Αναλογική γιατί τους ξεβολευει από τις εκλογικές και εξουσιαστικες τους σιγουριες.

Γιατί τους αναγκάζει να αλλάξουν χρόνιες λανθασμένες νοοτροπίες και να επιδιώξουν συνεργασίες, συνεναισεις, συγκλίσεις και συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες. Και αυτό χρειάζεται πάνω από όλα αλλαγή κουλτούρας Κατανοώ βεβαίως τις αγωνίες και τους φόβους κάποιων ανθρώπων, αλλά οι αλλαγές χρειάζονται τόλμη και κάποτε πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. 

Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ λανθασμένη την απόφαση του Δ. Σ. που πάρθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας αλλά και κάποιων συμβούλων της μειοψηφίας και που στηρίζει την απόσυρση του σχεδίου νόμου,και ζητάει καινούργιο. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για ουσιαστική συζήτηση τώρα και πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος για αυτήν χρόνος και να προχωρήσουμε άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και θα εξυγιάνουν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αλλιώς πιθανόν τα πράγματα θα παραπεμφθουν και πάλι στις καλενδες και αυτό θα εξυπηρετήσει μόνο αυτούς που μάχονται την πρόοδο, δηλαδή το κατεστημένο.