Πέθανε ο διεθνούς φήμης Αγγλος τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς. Έκανε «την απόκρουση του αιώνα»

Γκόρντον Μπαγκς

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Αγγλος διεθνής τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς. Θλίψη στο αγγλικό ποδόσφαιρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ενός από τους διασημότερους τερματοφύλακες στην ιστορία του αθλήματος.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Γκόρντον άφησε την τελευταία του πνοή ειρηνικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είμαστε κατεστραμμένοι που τον χάσαμε, αλλά έχουμε τόσες πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι γι ‘αυτόν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Στόουκ Σίτι, με την οποία είχε κάνει σπουδαία καριέρα τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπανκς ήταν τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας, όταν τα «τρία λιοντάρια» κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1966, ενώ συνολικά είχε 73 συμμετοχές με τη φανέλα της χώρας του.

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1937 και πραγματοποίησε συνολικά 628 εμφανίσεις στο Φούτμπολ Λιγκ της χώρας του, στην 15ετή καριέρα του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, τον είχε κατατάξει ως στον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ.

Ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1972, από το FWA Ποδοσφαιριστής της χρονιάς και καλύτερος τερματοφύλακας της FIFA, 6 φορές.

Τον Μάρτιο του 1953 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τσέστερφιλντ ΦΚ και έπαιξε το 1956 στον τελικό κυπέλλου των νέων.

Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το έκανε, τον Νοέμβριο του 1958, ενώ τον Ιούλιο του 1959, πουλήθηκε στη Λέστερ Σίτι, για 7.000 λίρες. Με τη Λέστερ αγωνίστηκε σε 4 τελικούς κυπέλλου, από τους οποίους κέρδισε τους 2.

Κέρδισε, επίσης, το 1964 το Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη σεζόν, στην ίδια διοργάνωση, ήταν φιναλίστ.

Κατά την περίοδο αυτή, είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην Εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, χωρίς να φύγει από τη βασική εντεκάδα καθόλου. Πάρα τις καλές του εμφανίσεις και την επιτυχία τούτη, η Λέστερ τον πούλησε στη Στόουκ Σίτι, για 50.000 λίρες, τον Απρίλιο του 1967.

Στο Μουντιάλ του 1970, έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο ματς με τη Βραζιλία, αποκρούοντας με εκπληκτικό τρόπο καρφωτή κεφαλιά του Πελέ, αναγκάζοντας τον θρυλικό άσο να του δώσει συγχαρητήρια.

Κατόπιν η προσπάθεια του αυτή πέρασε στην Ιστορία ως «η απόκρουση του αιώνα». Παρ’όλα αυτά, ήταν απών στα προημιτελικά κόντρα στη Δυτική Γερμανία, λόγω ασθένειας, όταν και ήρθε ο αποκλεισμός της εθνικής του.

«Εχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, έπειτα από χρόνια, ο Πελέ για την απίθανη απόκρουση του Μπανκς, οποίος από την πλευρά του είχε δηλώσει για τη συγκεκριμένη φάση: «Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά γι’ αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση!»

Ο Μπανκς, υπήρξε τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι, στον μοναδικό μεγάλο τίτλο της, το 1972, όταν κατέκτησε το Λιγκ Καπ.

Παρέμεινε τόσο στη Στόουκ όσο και στην Εθνική Αγγλίας, μέχρι τον Οκτώβριο του 1972, καθώς είχε τότε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, και δευτερευόντως την καριέρα του.

Παρόλα αυτά, έκανε ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ το 1977 και το 1978 με την Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς. Τη σεζόν 1979-80, έκανε ένα μικρό πέρασμα ως προπονητής στον πάγκο της Τέλφορντ Γιουνάιτεντ, όμως εκδιώχθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την προπονητική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ