Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα τη δρομολόγηση αντιμετώπισης των προβλημάτων του Μαραθώνα, όπως αυτά καταγράφηκαν στην ημερίδα της 7ης Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο «Μαραθώνας – Το επόμενο βήμα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Σχινιά (ΕΠΑΣΜ) με σημαντικότερα την περιφρούρηση και προστασία του δάσους με τις κουκουναριές και τη χαλέπιο πεύκη κυρίως κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, την παράνομη λειτουργία των αυθαίρετων ταβερνών στην παραλία του Σχινιά καθώς και τον καθαρισμό του υγροτόπου, του δάσους κουκουναριάς και της Μακαρίας Πηγής από τα απορρίμματα και τα μπάζα που υπάρχουν στην περιοχή.
Μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε και την ανταλλαγή απόψεων, συμφωνήθηκε να εκπονηθεί άμεσα μελέτη και να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την παύση λειτουργίας των παράνομων ταβερνών της περιοχής όσο και για το κλείσιμο της διόδου προς το πευκοδάσος για τα τροχοφόρα οχήματα και τη διαμόρφωση σημείων πρόσβασης των επισκεπτών εντός του ΕΠΑΣΜ αλλά και τη διαχείριση και μετακίνηση τους εντός του χώρου του πάρκου.
Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του καθαρισμού του ΕΠΑΣΜ, κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση ειδικής μελέτης και κατάρτισης προϋπολογισμού του έργου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής μέσω της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης είτε με τον Δήμο Μαραθώνα είτε με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα.
Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική εκπόνησης ενός σχεδίου για τη συνολική ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου αλλά και τη γενικότερη αξιοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του Μαραθώνα και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μαραθώνα, Αιμίλιος Ρεΐσογλου, από το Υπουργείο Πολιτισμού οι Αρχαιολόγοι Δήμητρα Φίλιου και Αναστασία Γκαδόλου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Ευάγγελος Ασπρογέρακας (Δ/νση Μητροπολιτικών Πάρκων), η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Αναστασία Λαζαρίδου, από τον ΦΟΔΕΠΑΣΜ ο Πρόεδρος Χάρης Καμπεζίδης και μέλη του Δ.Σ. και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) οι Αντιπρόεδροι Λυδία Καρρά και Γιάννης Μιχαήλ και το μέλος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ Μάρω Ευαγγελίδου.