Πρωτοβουλία Δημοτικών Παρατάξεων & Συμβούλων για να προσβληθούν ως αντισυνταγματικές οι “αλλαγές” στον “Κλεισθένη”

Αφετηρία έναρξης διαλόγου και κοινής δράσης των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων Ανατολικής Αττικής, σηματοδότησε η πρόσφατη διάσκεψη αυτοδιοικητικών της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων, Ειρήνη Κουνενάκη, (Δήμος Παλλήνης), Φίλιππος Αργυρός (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας), Διονύσης Κερασιώτης, (Δήμος Κρωπίας), Σταύρος Ιατρού, (Δήμος Λαυρεωτικής), Λυδία Φέρμελη (Δήμος Διονύσου) και Χρήστος Τσεμπέρης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ραφήνας.

Οι εκπρόσωποι των έξι δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4555/2018 με τους ν. 4604/2019 και ν. 4623/2019 συνιστούν θεσμική εκτροπή η οποία ναρκοθετεί ουσιαστικά την ίδια τη δημοκρατία στον πυρήνα της, αφού:

1) Ανατρέπουν πλήρως τον κυρίαρχο πολιτικό ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων και των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως αποτυπώθηκε από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, μετατρέποντας τα δύο αυτά θεσμικά όργανα σε γνωμοδοτικούς «κομπάρσους» και απλούς παρατηρητές αφού μεταφέρουν στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και όλες τις ευθύνες διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων πολλά από τα οποία προσδιορίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των πόλεων μας. Με την αποδυνάμωση των Δημοτικών Συμβουλίων εκτός της ουσιαστικής υποβάθμισης τους αλλοιώνεται η αρχή της αναλογικότητας και αναδεικνύονται «πλαστές» Δημαρχιακές πλειοψηφίες στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων.

2) Βάλλουν και πλήττουν βάναυσα τη λαϊκή κυριαρχία, την έκφραση της λαϊκής βούλησης, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα της ψήφου και τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι οι ΜΟΝΟΙ φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και βουλευόμενα σώματα εκλεγμένων με ελεύθερη βούληση και αυτός ο χαρακτήρας τους δεν μπορεί να αλλοιωθεί από κανέναν νομοθέτη με ισχύ αναδρομικότητας και κατά το δοκούν.

3) Η πλασματική πλειοψηφία των 3/5 της παράταξης του Δημάρχου στην συγκρότηση των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων,αλλοιώνει την αναλογικότητα της εκπροσώπησης που οι δημότες με την ψήφο τους απέδωσαν και δεν αφήνει καν´ένα περιθώριο ουσιαστικής συμμετοχής των παραταξεων της αντιπολίτευσης.

4) Αναφορικά με τα Συμβούλια Κοινοτήτων αποδυναμώνονται από αρμοδιότητες και επιστρέφουν ξανά σε γνωμοδοτικό ρόλο. Με το Άρθρο 5 του Ν4623/2019, ακυρώνεται ουσιαστικά η εκλογή των συμβούλων των Κοινοτήτων, η τέταρτη κάλπη που ουσιαστικά σηματοδοτούσε την αυτονομία των συμβουλίων Κοινότητας. Οι Πρόεδροι πλέον διορίζονται και τα κοινοτικά συμβούλια στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε «προέκταση» της βούλησης των Δημάρχων.

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων των έξι εκπροσώπων των Δημοτικών παρατάξεων της ανατολικής Αττικής καταλήγει με πρόσκληση προς κάθε ένα αυτοδιοικητικό της Αττικής χωριστά, να συνδεθεί με την πρωτοβουλία τους εν όψει των επόμενων προγραμματισμένων παρεμβάσεων τους.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:
«Επειδή, πιστεύουμε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ακροβατούν σε σχέση με τη Συνταγματική νομιμότητα, αφού η οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας,

Επειδή, πιστεύουμε ότι ο νομοθέτης με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αγνοεί την λαϊκή εντολή, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και αντιβαίνει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καλής νομοθέτησης

Καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς να στηρίξουν τη πρωτοβουλία μας και από κοινού να προχωρήσουμε στα αμέσως επόμενα βήματα.»

mail: info@emeisipolimas.gr