Εθελοντικός καθαρισμός του βιότοπου “Αλυκές” Αρτέμιδος με πρωτοβουλία του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος & την υποστήριξη του ΣΚΑΪ

Ο γνωστός και ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος “Αλυκές” Αρτέμιδος θα συγκεντρώσει την μεθεπόμενη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 πλήθος φιλοπεριβαλλοντιστών με ζητούμενο τον εθελοντικό καθαρισμό της περιοχής.

Η εξαιρετικής σημασίας δράση, δρομολογείται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος σε συνεργασία με το φορέα “Όλοι Μαζί Μπορούμε” και την υποστήριξη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Οι “Αλυκές” βρίσκονται πολύ κοντά στο γήπεδο της Αρτέμιδας και σχεδόν απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο τόσο σημαντικός αυτός χώρος είχε χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια ως χώρος απόθεσης αποβλήτων, μπαζών και σκουπιδιών και δε θυμίζει σε τίποτε την τωρινή εικόνα της λίμνης που αποκαταστάθηκε σιγά σιγά.

Στο μικρό αυτό αλλά τόσο σημαντικό υδροβιότοπο, έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 170 είδη μόνιμων και μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο για ανάπαυλα και αναπαραγωγή, καθώς και μικρά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια.

Στον ίδιο χώρο οργανώσεις όπως η ΑΝΙΜΑ πραγματοποιούν απελευθερώσεις πουλιών, ενώ παράλληλα την περιοχή επισκέπτονται σχολεία και διενεργείται περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε μαθητές και ενδιαφερόμενους.

Το σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος υγρότοπος διατηρεί το υγρό στοιχείο και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σημείο συνάντησης για τον εθελοντικό καθαρισμό, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, ώρα 10.00 πμ .

Οι εθελοντές θα καθαρίσουν το σύνολο της παραλίμνιας περιοχής από απορρίμματα κάθε μορφής και με την ολοκλήρωση της δράσης, μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν στην παρατήρηση σπάνιων πτηνών με τη βοήθεια ερευνητών.