Περιφερειάρχης Αττικής: καμία διαφήμιση πολιτιστικής εκδήλωσης σε υπαίθριες πινακίδες

Δημόσια διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ως μέσο και τρόπο διαφήμισης των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής τις υπαίθριες μεγάλες πινακίδες τις οποίες, η κυβέρνηση, ενδέχεται με νομοθετική ρύθμιση να επαναφέρει στους δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων πόλεων.

Πρόκειται για μια ακόμη έκφραση δυσαρέσκειας, επί του συγκεκριμένου ζητήματος, από τον Περιφερειάρχη Αττικής προς συγκεκριμένους υπουργούς οι οποίοι το τελευταίο διάστημα “ασχολούνται επισταμένα με το ζήτημα.”

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Περιφέρειας

Σε μια δύσκολη για όλους και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς χρονική συγκυρία, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί με περισσότερο από 1.000.000 ευρώ, τη διοργάνωση μιας σειράς ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων για την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνεργασία με Δήμους του Λεκανοπεδίου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι καμία πολιτιστική εκδήλωση από όσες διοργανώνει ή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, δεν πρόκειται να διαφημιστεί με παράνομο τρόπο και μέσα .

Η θέση μου είναι απόλυτα συνεπής με τη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική μου διαδρομή πάνω στο ζήτημα της υπαίθριας διαφήμισης.

Ως δήμαρχος Αμαρουσίου, από το 2007 κι ως Περιφερειάρχης Αττικής τον τελευταίο χρόνο, έδωσα κι εξακολουθώ να δίνω μεγάλη μάχη, για να μπει τέλος σε μια κατάσταση που υποβαθμίζει την εικόνα των πόλεών μας, ρυπαίνει το περιβάλλον κι απειλεί τις ζωές συνανθρώπων μας.

Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει στην Περιφέρεια Αττικής τη νομοθετική δυνατότητα και την αρμοδιότητα να μπορούμε να αφαιρούμε τις παράνομες πινακίδες, τα πανό και τις αφίσες που κάποιοι ασυνείδητοι τοποθετούν στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής που ανήκει στην ευθύνη κι αρμοδιότητα μας, από τη στιγμή που η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι δήμοι δεν έχουν τα μέσα και το προσωπικό να το κάνουν από μόνοι τους.

Καθώς και το δικαίωμα να επιβάλλουμε και να εισπράττουμε πρόστιμα, σε όσους παρανομούν σε βάρος της ίδιας μας της ζωής.

“Δεν προηγήθηκε διαβούλευση”

Στην πρόσφατη ΚΥΑ που εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση , με την οποία επιχειρείται να μπουν κανόνες στην υπαίθρια διαφήμιση, αυτή η δυνατότητα δεν μας δόθηκε, αν και τη ζητήσαμε έγκαιρα καταθέτοντας μάλιστα και σχέδιο πρότασης .

Υπάρχει δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού ότι αυτό θα γίνει άμεσα, σε επόμενο νομοσχέδιο και η αρμοδιότητα αυτή τελικά θα μας δοθεί, όχι γιατί θέλουμε να εισπράττουμε πρόστιμα, αλλά γιατί θέλουμε και το κυριότερο μπορούμε, να βάλουμε τάξη στην Αττική .

Ως Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας και την εικόνα των πόλεών μας.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Περιφέρεια Αττικής θα αποτελέσει την ισχυρή δύναμη διασφάλισης της νομιμότητας κι αποτροπής της επανάληψης δυσάρεστων κι ανθρωποκτόνων καταστάσεων, που μας πλήγωσαν στο παρελθόν.