Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας στο λεκανοπέδιο Αττικής το καλοκαίρι 2020

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το πρόγραμμα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική το καλοκαίρι 2020 με το συντονισμό και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο αρμόδιο για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα και τον Αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Ν. Πέππα, είναι προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε περισσότερους από 45 δήμους της Αττικής ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν πάνω από 600 καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού. Το πρόγραμμα το οποίο επισυνάπτεται στηρίζει παράλληλα και το κίνημα support Art workers.

Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι πλουραλιστικό και υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιορισμούς λόγω πανδημίας, πάνω από 80.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει έγκαιρα την προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου.

Η κατάρτιση του προγράμματος έχει γίνει σε συνεργασία του Δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις φέτος το καλοκαίρι καθώς και με σημαντικά Φεστιβάλ (Βράχων, Πέτρας, Αισχύλεια Ελευσίνας, Ελαιώνα, Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού κ.α.).

Επιπλέον μέσα από τις εκδηλώσεις που υλοποιούνται αναδεικνύονται χώροι πολιτισμού και αναψυχής της Περιφέρειας, όπως το Αττικό Άλσος, το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση.

Εξέχουσα θέση στις εκδηλώσεις έχει η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό το θέατρο του Αττικού άλσους ανοίγει τις πύλες του, παίρνοντας κάθε υγειονομική προφύλαξη, για οκτώ παραστάσεις του εμβληματικού αριστουργήματος του Αισχύλου «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» το οποίο αν δεν είχε στηριχθεί από την Περιφέρεια κινδύνευε να αναβληθεί. Αντίστοιχα σημείωσε ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας πραγματοποιείται το φεστιβάλ Ελαιώνα το οποίο προάγει το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες με ειδικό αφιέρωμα φέτος στο Σοφοκλή.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Νότιου Τομέα Δ. Νάνου, Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου -Μπόγρη και Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, καθώς και καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Μεταξύ αυτών ο συνθέτης Γ. Κατσαρός, ο τραγουδιστής Γ. Ανδρεάτος, η ηθοποιός Χ. Αλεξανιάν, η τραγουδίστρια Λ. Αλκαίου, η τραγουδίστρια Ζ. Παπαδοπούλου και η ηθοποιός Κ. Σαμαρά.

Ο Πολιτισμός μας ενώνει

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει τον πολιτισμό ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της και συνιστώσα μιας υγιούς κοινωνίας και συμπλήρωσε:

«Ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν διχάζει τους ανθρώπους αλλά, αντίθετα ρίχνει γέφυρες για να τους ενώσει. Βούληση της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής, η στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και η προσφορά πολιτιστικών αγαθών, υψηλής ποιότητας στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε υψηλή προτεραιότητα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων που έχουν οριστεί από τους αρμόδιους φορείς για τον αποκλεισμό της πιθανότητας διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Η κατάρτιση του προγράμματος έγινε με γνώμονα την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο, που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19 και με αυστηρή προϋπόθεση τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Απαντώντας ο Γ. Πατούλης σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο προβολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκαθάρισε ότι καμία πολιτιστική εκδήλωση από όσες διοργανώνει ή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, δεν πρόκειται να διαφημιστεί με παράνομο τρόπο και μέσα. «Η θέση μου είναι απόλυτα συνεπής με τη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική μου διαδρομή πάνω στο ζήτημα της υπαίθριας διαφήμισης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο αρμόδιο για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πεππα οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά για να βγει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη κατά την τοποθέτηση της επισήμανε ότι αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο και ιδιόμορφο για τον χώρο του Πολιτισμού. «Όλοι εμείς που εργαζόμαστε και υπηρετούμε τον χώρο του Πολιτισμού, είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο καινοφανείς παραμέτρους:

Από τη μια τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, τα οποία κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολο τον προγραμματισμό αλλά και την εκτέλεση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και από την άλλη η καταφανής ανάγκη του χώρου του Πολιτισμού για στήριξη, καθώς οι καλλιτέχνες δημιουργοί και οι εργαζόμενοι στον χώρο αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Το πρόγραμμά μας δομήθηκε πάνω σε τρεις άξονες:

Α. Τη στήριξή μας σε μεγάλα και αγαπημένα στο ευρύ κοινό Φεστιβάλ της Αττικής.

Β. Τη συνεργασία μας με τους Δήμους της Αττικής, συνδράμοντας τις προσπάθειές τους αλλά και δημιουργώντας νέους τοπικούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως η «Εβδομάδα Θεάτρου» στην Ελευσίνα.

Γ. Την ανάδειξη των χώρων Πολιτισμού της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής, με αιχμή του δόρατος το υπαίθριο θέατρο στο Αττικό Άλσος όπου έχουμε την πολύ σημαντική συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο»

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το τελικό αποτέλεσμα και υπογράμμισε ότι «η επιλογή των εκδηλώσεων δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια ή διάθεσης “να βολέψουμε φίλους και ημέτερους”, αλλά ήταν ποιοτικά καθώς και η ανάγκη στήριξης μικρών παραγωγών.

«Είναι ιδιαίτερα επίπονο και οδυνηρό να επικοινωνούν μαζί μου συνάδελφοι για να μου δηλώσουν ότι έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μου που καταφέραμε μέσα από το πρόγραμμα που καταρτίσαμε να δοθεί μια μικρή ανάσα σε περισσότερες από 600 οικογένειες καλλιτεχνών και τεχνικών. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε πολιτιστικές υποδομές και θεσμούς διάρκειας.

Στη παρούσα φάση θέσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των ευπαθών καλλιτεχνικών κλάδων δημιουργώντας ένα ευπρόσωπο πρόγραμμα ψυχαγωγίας το οποίο η Περιφέρεια Αττικής παρέχει δωρεάν στους πολίτες.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό όταν μας έρχονται ευχαριστήρια μηνύματα από τους δημάρχους της Αττικής για τη συμβολή μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επίσης και όταν διαβάζουμε αναφορές στον τύπο ότι το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής μοιάζει περισσότερο δραστήριο από ποτέ».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου πραγματοποίησαν σύντομο χαιρετισμό και οι καλλιτέχνες που ήταν παρόντες. Μεταξύ άλλων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και επισήμαναν ότι είναι σημαντικό τις δύσκολες αυτές ώρες να μπορούν οι καλλιτέχνες μέσα από τη δουλειά τους να επικοινωνήσουν με το κοινό και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.