Παρατυπίες & χρηματισμός στο “σύστημα” έκδοσης αδειών για χειρισμό ταχύπλοων στο Λιμεναρχείο Ραφήνας

Σοβαρές παρατυπίες και χρηματισμό εντόπισε προκαταρκτική εξέταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κατά την έρευνα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με παράνομη έκδοση αδειών χειριστών ταχύπλοων σκαφών.

Σε ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρεται ότι «διαφαίνονται σοβαρές παρατυπίες αναφορικά με την προβλεπόμενη διαδικασία, χρηματισμός για την έκδοση των εν λόγω αδειών καθώς και χορήγησή τους χωρίς τη συμμετοχή των υποψηφίων στις προβλεπόμενες εξετάσεις». Πληροφορίες αναφέρουν πως από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι για την απόκτηση διπλώματος, χωρίς εξετάσεις, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικά ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε την έρευνα μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων και σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ανεξάρτητα από την πορεία καταλογισμού ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων από την αρμόδια Εισαγγελία, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διατάχτηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για διακρίβωση τέλεσης και πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ παράλληλα τέθηκε στη διάθεση της υπηρεσίας ο υπεύθυνος έκδοσης αδειών χειριστών ταχύπλοων σκαφών της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα στελέχη του Λιμενικού που θα αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην τέλεση ποινικών αδικημάτων και σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, θα απομακρυνθούν από τις τάξεις του Σώματος.