Σε “κενό αέρος” 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που κατέθεσαν “ιδιωτικά έγγραφα”

Δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για το τι θα γίνει με όσους έχουν καταθέσει αίτηση για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους με βάση ιδιωτικά και όχι δημόσια έγγραφα και ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκονται περί τους 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Κατά το χθεσινό απολογισμό δράσης του ΥΠΕΚΑ τον οποίο παρουσίασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο ο υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο αναπληρωτής, Ν. Σηφουνάκης είπαν ότι κατά τη γνώμη τους δεν θα πρέπει να αλλάξει κάτι για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις με τα ιδιωτικά έγραφα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στους παρανομούντες.

Συμπλήρωσαν, ωστόσο, ότι είναι σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ για το τι τελικά θα γίνει. Για όσους θα προσέλθουν στο εξής να καταθέσουν αίτηση είναι σαφές ότι θα πρέπει να προσκομίσουν δημόσια έγραφα που θα πιστοποιούν το χρόνο κατασκευής του ακινήτου με τις αυθαιρεσίες.

Το όλο θέμα βεβαίως έχει και άλλες διαστάσεις, καθώς όπως επισημαίνεται από μηχανικούς υπάρχουν και αυθαιρεσίες που δεν μπορούν να πιστοποιηθούν με δημόσια έγραφα ο χρόνος που έγιναν όπως π.χ. η αλλαγή χρήσης ενός μέρους μιας πολυκατοικίας.

Από τη χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων του ΥΠΕΚΑ, εν όψει των εκλογών, ξεχώρισε η ενημέρωση για το νέο σχέδιο του Ρυθμιστικού της Αθήνας το οποίο εκπονήθηκε αφού, όπως είναι γνωστό, αναγκάστηκε σε παραίτηση η ηγεσία του Οργανισμού της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, το Ρυθμιστικό της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, αν και δεν θα προλάβει να προωθηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, προβλέπει έργα όπως:

  • Η υλοποίηση του οδικού άξονα Μάνδρας – Θήβας,
  • η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού από τον κόμβο Κατεχάκη έως τον υφιστάμενο κόμβο Σακέτα,
  • καθώς και η σύνδεση της περιοχής του Ελληνικού με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ανοιχτά τα διάφορα σενάρια για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί.