Το προσφυγικό στα θέματα συζήτησης thw Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρώπης. Παρέμβαση του Π. Φιλίππου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ήταν στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε με τη συμμετοχή μελών της από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι δράσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 (συλλήψεις αιρετών κ.α.) αλλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και κυρίως ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη κατάσταση (από την υποδοχή μέχρι την ένταξη).

Στις εργασίες συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είχε την ευκαιρία στη σύντομη παρέμβαση του για το προσφυγικό να αναφερθεί στην συνεισφορά της ελληνικής κοινωνίας μέσω των εθελοντικών δράσεων και γενικότερα στην συμπαράσταση και συνδρομή των τοπικών και περιφερειακών αρχών προς τους προσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.

Ο κ. Π. Φιλίππου ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, αναφέροντας, «το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ξεχωριστά ανά χώρα όπως γίνεται μέχρι σήμερα με το κύριο βάρος να πέφτει στις χώρες του Νότου και περισσότερο στη χώρα μας ως πρώτη υποδεχόμενη τα κύματα των προσφύγων».