Τον απολογισμό έργου της διοίκησης του στην Π.Ε.Δ.Α. δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος της, Γ. Ιωακειμίδης

Τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, κοινοποίησε στους εκλέκτορες που πρόσφατα αναδείχθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια των 66 Δήμων της Αττικής, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., κ. Γιώργος Ιωακειμίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απολογισμός Έργου είναι μέρος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 14:30 στο Σεράφειο Ίδρυμα (Πειραιώς 160) του Δήμου Αθηναίων.

Οι εργασίες της Γ.Σ. θα ολοκληρωθούν με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη:

 1. 25μελούς νέου Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Εποπτικού Συμβουλίου και
 3. Εκλεκτόρων στην ΚΕΔΕ.

Ακολουθεί το σύνολο του απολογισμού έργου

“Η θητεία του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ολοκληρώνεται και τυπικά, σήμερα και για το λόγο αυτό, θέλω και εκ μέρους των δύο προηγούμενων Προεδρείων της που άσκησαν διοίκηση στο διάστημα 2014-2018, να ευχαριστήσω το σύνολο της αυτοδιοικητικής κοινότητας της Αττικής για την εμπιστοσύνη του και το δημιουργικό πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν μέχρι και σήμερα.

Τα δύο τελευταία χρόνια που είχα την τιμή να είμαι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., χαρακτηρίστηκαν και προσδιορίστηκαν από σειρά γεγονότων, κατά το πλείστον θλιβερών, όπως οι μεγάλες φωτιές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγαρέων με τους περίπου 100 νεκρούς και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας με τους 24 νεκρούς.

Θέλω, όμως να επισημάνω και κάτι ακόμη: ανάμεσα στους Δήμους και στην ΚΕΔΕ, οι τοπικές Π.Ε.Δ αδυνατούν να διαμορφώσουν τη δική τους φυσιογνωμία.

Εκτιμώ, ότι εμείς, σ΄αυτή τη θητεία, το παλέψαμε και τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά που απομένουν να γίνουν, είναι όμως κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η Π.Ε.Δ.Α. έχει κάνει πλέον διακριτή την παρουσία της σε σχέση με το παρελθόν.

Θέλαμε, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, να προσθέσουμε στα δύο τελευταία χρόνια κι άλλες βάσεις, πέρα από αυτές που «κτίσαμε» για την πραγμάτωση του οράματος μας

 • για μια αυτοδιοίκηση με περισσότερη κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία,
 • με πιο ενισχυμένες δομές κοινωνικής υποστήριξης,
 • με ακόμη ισχυρότερο κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στους Δήμους μας,
 • με διαδημοτικές συνέργειες για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων και τέλος
 • με πιο επιταχυμένο το πέρασμα της αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή, επιλογή για την οποία, σε κάθε περίπτωση, παραμένω αποφασισμένος να υποστηρίξω με συνέπεια, τόλμη και δυναμισμό.

Παρόλα, αυτά, εκτιμώ ότι το έργο μας ανέβασε ψηλά τον πήχη του μέτρου, υποκίνησε πολλούς από εσάς να το συμμεριστείτε και να το επικροτήσετε, σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλατε κι εσείς στην επιτυχία του και θέλω να ελπίζω ότι με την παρουσίαση του που ευθύς, αμέσως, ξεκινάω, θα έχουν την ευκαιρία όσοι δεν διαθέτουν πλήρη εικόνα να συμμεριστούν τη χαρά την οποία νοιώθουμε ως Δ.Σ.

Συναντήσεις εργασίας με τους Δημάρχους της Αττικής

Συστηματοποιήσαμε με προγραμματισμό και συνέπεια την επικοινωνία μας με τους Δημάρχους της Αττικής. Συνεργαστήκαμε με περίπου 50 Δημάρχους στα δημαρχιακά τους γραφεία, τους ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες που δρομολογήσαμε και ήταν σε εξέλιξη, καθώς και για τις παρεμβάσεις μας στην κεντρική διοίκηση και τους εποπτευόμενους φορείς τους για μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που δυσκόλευαν ή και παρεμπόδιζαν την καλή λειτουργικότητα των Δήμων.

Στις συναντήσεις μας, αυτές, ακούσαμε και ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους, για τα επί μέρους προβλήματα, για τις χρονοβόρες καθυστερήσεις εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και της υπολειπόμενης στελέχωσης των δημόσιων οργανισμών και ιδιαίτερα για τους μεγάλους χρόνους καθυστέρησης που χαρακτήριζαν την έκδοση αποφάσεων εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι παρεμβάσεις μας σε όλες τις περιπτώσεις ήταν άμεσες, άλλοτε επιτυχείς και άλλοτε άκαρπες, κυρίως στις περιπτώσεις που τα προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από δυο και τρία υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, η Π.Ε.Δ.Α. ήταν κοντά στους Δημάρχους που ζήτησαν την υποστήριξη της είτε για ζητήματα διεκδικητικού χαρακτήρα, είτε για προβλήματα που απαιτούσαν άμεσες λύσεις.

Συναντήσεις διαλόγου με υπουργούς της κυβέρνησης και εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών

Υιοθετήσαμε την τακτική των ανοιχτών συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης και των μεγάλων Οργανισμών και Φορέων του κράτους.

Καλέσαμε υπουργούς να έρθουν στην Π.Ε.Δ.Α. και να συμμετέχουν σε ένα απροσχημάτιστο διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς του λεκανοπεδίου για ζητήματα που συνδέονταν με τις αρμοδιότητες τους.

Οι περισσότεροι από εσάς συμμετείχατε στις συναντήσεις αυτές, οι οποίες, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καλά θα θυμάστε, χαρακτηρίστηκαν από ένταση και ζωηρούς διαλόγους.

Υποστήριξη Δήμων Αττικής

Σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης μας, πρωταρχικό μέλημα μας, ήταν η συνεχής υποστήριξη των Δήμων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλέψαμε, ενδεικτικά έχω να αναφέρω τα εξής

 1. Η Π.Ε.Δ.Α. ανέλαβε ρόλο Συντονιστή των Δήμων της Αττικής στην υλοποίηση της μελέτης «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Αττική (ΣΒΑΚ) για την διαμόρφωση της πολιτικής τους πάνω στο κομμάτι της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της συμβολής στην επιμόρφωση των στελεχών των ΟΤΑ που θα έχουν την επίβλεψη και την παρακολούθηση των ΣΒΑΚ.
 2. Μέσω της προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ε.Δ.Α. και Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ) παρείχαμε υποστήριξη στους Δήμους για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα WI FI4 EUROPE. Από το πρόγραμμα αυτό ωφελήθηκαν 16 Δήμοι της Αττικής.
 3. Μέσω προγραμματικής Σύμβασης της Π.Ε.Δ.Α. με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καταγράψαμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προσωπικού των Δήμων και συγκεκριμένα των θεματικών πεδίων, στα οποία είναι απαραίτητο να επιμορφωθούν οι υπάλληλοι, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στα επιχειρησιακά ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους Δήμους τους σήμερα.
 4. Υποστηρίξαμε με άμεσο τρόπο, τους πυρόπληκτους Δήμους, Ραφήνας Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα καθώς και τον πλημμυροπαθή Δήμο της Μάνδρας – Ειδυλλίας με την προσφορά τεσσάρων οχημάτων, προϋπολογισμού περίπου 100.000 € και με διαρκείς παραστάσεις μας προς τα συναρμόδια υπουργεία συμβάλαμε στην επιτάχυνση αποφάσεων στήριξης των Δήμων και των δημοτών τους.
 5. Τέλος, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αθήνας και με αφορμή τον ένα χρόνο από τις πλημμύρες της Μάνδρας, διοργανώσαμε ειδική εκδήλωση με αναφορά στις απαιτούμενες δράσεις για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η εκδήλωση είχε επιτυχία, παρακολουθήθηκε από μεγάλο αριθμό αυτοδιοικητικών, επιστημόνων και Δημοτών και έτυχε καλής δημοσιότητας από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Ημερίδες/Συνέδρια

Διοργανώσαμε, τέσσερις εξαιρετικού ενδιαφέροντος και υψηλού επιπέδου, Ημερίδες από τις οποίες προέκυψαν, πολύτιμα συμπεράσματα, υπεύθυνη πληροφόρηση και εξειδικευμένη γνώση.

Συγκεκριμένα: η μία Ημερίδα αφορούσε τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) -δύο μήνες πριν την εφαρμογή της- και τις συνακόλουθες ευθύνες που επωμίζονται οι Δήμοι μας.

Η δεύτερη Ημερίδα αφορούσε την άσκηση του Προληπτικού Ελέγχου στους Δήμους μας με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Επειδή, πολλοί από τους παριστάμενους συναδέλφους συμμετείχαν στις εργασίες αυτής της Ημερίδας, θυμούνται καλά την χρησιμότητα που είχαν οι εργασίες της.

Οι εργασίες της τρίτης Ημερίδας ήταν για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στους Δήμους Αττικής με ομιλητές τον Θάνο Βλαστό, καθηγητή Πολεοδομίας και συνεργάτες του.

Η τέταρτη Ημερίδα, αφορούσε την διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θυμάστε, το ζήτημα το είχε ανοίξει η τότε κυβέρνηση και αυτονόητα μας αφορούσε άμεσα, επιτακτικά και αυτονόητα, έπρεπε να ακουστεί και η δική μας πρόταση.

Η συγκεκριμένη Ημερίδα έγινε σε δύο συνεδριάσεις με κεντρικό εισηγητή τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Σωτηρέλη.

Οι προτάσεις οι οποίες συνδιαμορφώθηκαν στην Π.Ε.Δ.Α, τέθηκαν υπόψη των συνέδρων της ΚΕΔΕ στην διήμερη συνεδρίαση της, στη Θεσσαλονίκη. (23 και 24 Ιανουαρίου 2019)

Ακόμη: διοργανώσαμε δύο Ημερίδες για τις θεσμικές αλλαγές του ν.4555/2018, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1, η μία στα γραφεία της Π.Ε.Δ.Α με εισηγητές υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και η άλλη στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, μόλις πριν λίγους μήνες.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιοργανώσαμε στην Π.Ε.Δ.Α. τον περασμένο Οκτώβριο, Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Προμήθειες» με στόχο την ενημέρωση των Δήμων για τον μηχανισμό των Κοινωνικά Υπεύθυνων Προμηθειών, μέσω του οποίου οι αναθέτουσες αρχές αξιοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για την παράλληλη επίτευξη στόχων κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος:

Διοργανώσαμε, τον Νοέμβριο του 2018 Συνέδριο για την Πολιτική Επικοινωνία στην Αυτοδιοίκηση στις εργασίες του οποίου μίλησαν ειδικοί επί της επικοινωνίας. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τους συναδέλφους που λίγο καιρό μετά ξεκινούσαν τη μάχη των Δημοτικών Εκλογών.

Μελέτες

Ως Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μπορέσαμε και συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο και παράλληλα να θέσουμε υπόψη της κυβέρνησης, τρεις πολυσήμαντες μελέτες.

Τις υπενθυμίζω:

Η μελέτη Κατηγοριοποίησης των Δήμων Αττικής η οποία συντάχθηκε υπό την ευθύνη δύο έγκριτων καθηγητών Πανεπιστημίου , του Νίκου Χλέπα και του Γιάννη Ψυχάρη,

Η μελέτη για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην Αττική με συντάκτη της, τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, και η Μελέτη για τη διαχείριση του Πλημμυρικού Κινδύνου στην Αττική (με αφορμή της καταστρεπτικές συνέπειες των πλημμυρών στην Μάνδρα) πάλι από τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Και οι τρεις Μελέτες χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από την Π.Ε.Δ.Α., παραδόθηκαν στην κυβέρνηση προς αξιοποίηση και είναι αναρτημένες στο site της ΠΕΔΑ.

Ευρωπαϊκή δικτύωση

Είχαμε την αντιπροεδρία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Κοινωνική Ενσωμάτωση (ELISAN), όπου συμμετείχαμε σε όλες τις συνεδριάσεις του Δικτύου προτάσσοντας τις κοινές μας θέσεις στα ζητήματα της Κοινωνικής πολιτικής, μετά από συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ (κοινωνικές δομές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προγράμματα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενεργός γήρανση και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, αντιμετώπιση νέων κοινωνικών αναγκών)

Συμμετείχαμε στην διαμόρφωση θέσεων και διεκδικήσεων για την νέα προγραμματική περίοδο των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων.

Με γνώμονα το επόμενο πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Π.Ε.Δ.Α. διεξήγαγε έρευνα, τον Ιούλιο του 2018, με σκοπό να καταγράψει τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να θεωρηθούν ως «Δημόσια Αγαθά».

Μετά την έρευνα, καθορίστηκαν ως προτεραιότητες για τα επόμενα έτη, οι εξής δράσεις: η ενίσχυση των τοπικών κέντρων για κοινωνική δράση και των παιδικών σταθμών, η δημιουργία νέων κέντρων αποκατάστασης (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κλπ.), τα κέντρα ψυχικής υγείας, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες.

Συνυπογράψαμε την ανακοίνωση της Βενετίας, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία πόλεων ανθεκτικών βιώσιμων, συνεκτικών και κυρίως φιλικών προς τους πολίτες.

Στο πλαίσιο Πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Γαλλική Εθνική Ένωση των Δημοτικών Κέντρων για την Κοινωνική Δράση (UNCCAS) συνεχίσαμε τις κοινές δράσεις.

Υποβάλλαμε προτάσεις για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και εταίρους από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο για την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών για την ενσωμάτωση αιτούντων άσυλο καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτόμες Αστικές Δράσεις (UIA)

Πρόσφατα, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πόλεων και περιφερειών στις Βρυξέλλες, συμμετείχαμε από κοινού με περίπου 15 Δημάρχους από αντίστοιχους Δήμους της Αττικής, στην

κοινοπραξία «Πολιτική συνοχής για μια πιο κοινωνική Ευρώπη: Περιφέρειες και πόλεις για όλους» και συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με θέμα την προαγωγή μιας ουσιαστικότερης ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής καθώς και την εφαρμογή του 11ου στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων,

Η Οικονομική Υπηρεσία της Π.Ε.Δ.Α.

Στη διάρκεια αυτής της θητείας, η ΠΕΔΑ προσαρμόστηκε πλήρως στις απαιτήσεις των Φορέων Γενικής διακυβέρνησης εφαρμόζοντας το διπλογραφικό σύστημα, τη διαφάνεια και όλα όσα ήταν αναγκαία για να λειτουργήσει σε ένα σύγχρονο και υγιές αυτοδιοικητικό περιβάλλον.

Εξοφλήθηκαν όλα τα τιμολόγια παρελθούσης χρήσης (Π.Ο.Ε.) συνολικού ποσού περίπου 150.000,00 € και το εξ ίσου σημαντικό, πλέον, εντός πέντε ημερών εξοφλούνται όλα τα τρέχοντα τιμολόγια.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Αυτά είναι τα πεπραγμένα μας. Εσείς θα τα αξιολογήσετε και ΕΣΕΙΣ θα διαμορφώσετε άποψη για όσα έγιναν και όπως έγιναν.

Ολοκληρώνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε και να μοιραστώ μαζί σας την βαθιά πίστη μου, ότι η Π.Ε.Δ.Α. μπορεί ακόμη περισσότερα να κάνει, να ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας και με τα αξιακά και μόνο κριτήρια σας να αποφασίσετε ΕΣΕΙΣ για την συνέχεια της.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξετε

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α.

Γιώργος Ιωακειμίδης

Δήμαρχος Νίκαιας / Αγ. Ι. Ρέντη