Νομοθετική ρύθμιση με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής των προέδρων των κοινοτήτων, καθώς και αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα καταθέσει εντός της εβδομάδος η κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η εκλογή προέδρου κοινότητας θα γίνεται από το τοπικό συμβούλιο ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών. Μέχρι τώρα, οι πρόεδροι κοινοτήτων ορίζονταν από τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, δηλαδή τους δημάρχους.
Η δεύτερη αλλαγή προβλέπει την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.
Ο υπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει περιστολή των ΚΑΠ το 2019, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των προσλήψεων, προσθέτοντας σε αυτές που αφορούν την καθαριότητα στους δήμους, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΕΠ, τις θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού –1.500 άτομα– στους ΟΤΑ.
Ο «Κλεισθένης», πάντως, δέχθηκε δριμεία κριτική, τόσο από τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων που ήταν προσκεκλημένοι στο συνέδριο όσο και από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» «καταστροφή», επισημαίνοντας ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι η άμεση κατάργησή του, διαφορετικά «οι δήμοι κινδυνεύουν να μπουν σε καθεστώς χάους».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων και στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, την οποία έχει μετατρέψει σε προεκλογικό της “χαρτί”». «Θέλουν να αλλοιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία με εκλογομαγειρέματα», είπε αναφερόμενη στον «Κλεισθένη» και σημείωσε ότι «δημιουργεί νέα προβλήματα».
Ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι για την πρόοδο της χώρας «χρειαζόμαστε νέο κράτος και διοίκηση με πραγματική αποκέντρωση και δυνατούς δήμους». Ως προς τον «Κλεισθένη», ο κ. Θεοδωράκης αμφισβήτησε ότι ευνοεί τις συγκλίσεις. «Αφού με 1% μπορεί να υπάρχει εκπροσώπηση, γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασία να συμφωνήσει με κάποιον άλλον;», διερωτήθηκε.
Σφοδρή κριτική κατά του «Κλεισθένη» εξαπέλυσαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Θα ενισχύσει τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, ευνοεί ακόμα περισσότερο το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστά τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών “δικαστή-εισαγγελέα”, εις βάρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών», είπε ο κ. Πατούλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έτερο θέμα του συνεδρίου, αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας ότι οι δήμοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη», «δούρειο Ιππο με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διεισδύσουν λαθραία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Χρησιμοποιούν ως όχημα ένα περιστασιακό νομοθέτημα για να αντισταθμίσουν την αποτυχία τους, το 2014, στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «βλέποντας τη νέα εκλογική αποτυχία, επί θύραις, ανακάλυψαν την απλή αναλογική».