Παρέμβαση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ενημερωτική συνάντηση νεοεκλεγέντων Δημάρχων

Παρέμβαση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ενημερωτική συνάντηση νεοεκλεγέντων Δημάρχων με επίκεντρο το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων

Την ανάγκη δρομολόγησης νομοθετικών παρεμβάσεων με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στην ενημερωτική συνάντηση νεοεκλεγέντων Δημάρχων Αττικής-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογράμμισε, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τη νέα κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

«Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση και πιστεύουμε ότι άμεσα θα πάει στη βουλή το νομοσχέδιο. Είχαμε εξαρχής αναδείξει τα λειτουργικά αδιέξοδα που δημιουργεί ο Κλεισθένης και είχαμε επισημάνει πως δεν προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με έμφαση την αποκέντρωση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, αλλά αντίθετα ενισχύει το υπερσυγκεντρωτικό κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της παρέμβασης του ο κ. Πατούλης τόνισε πως από τη νέα θέση του Περιφερειάρχη Αττικής θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία και με τους 66 δήμους της Αττικής με στόχο την ανεύρεση λύσεων σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα με κυριότερα αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας. «

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας προσκαλέσω όλους την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουλίου στη Ραφήνα, στην επέτειο της τραγωδίας των όσων συνέβησαν στο Μάτι, όπου με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για το νέο εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη.

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν νεοκεκλεγέντες Δήμαρχοι των τριών Περιφερειών. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης και ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης Οργάνωσης και Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ Γ. Γούπιος.

Κ. Αγοραστός: «Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες»

«Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον είναι η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκλεγέντες Περιφερειάρχες με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου.

Βασικό θέμα ήταν η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στις Περιφέρειες, ενώ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, εκτενής συζήτηση έγινε και για την πολιτική προστασία, για την οποία πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.

Οι Περιφερειάρχες πρότειναν και έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να γίνει σύντομα νέα, εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Περιφερειάρχες Αττικής (Πρόεδρος της ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Κυβερνησιμότητα σημαίνει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός προέβη μετά τη συνάντηση στην εξής δήλωση:

«Είναι εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες γιατί κυβερνησιμότητα σημαίνει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες, προστασία του πολίτη και οπωσδήποτε ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτά η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρονίων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων (ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους).

Αυτό ισχύει και στην πολιτική προστασία όπου πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ποιος κάνει τι».