Ε.Δ.Σ.Ν.Α: “επιστρέφουμε στους Δήμους Αττικής 1.602.645 €”/ Γιάννης Σγουρός: “πρόκειται για χονδροειδές ψέμα…”

Σε επιστροφή ποσού, ύψους 1.602.645,69 ευρώ προς τους Δήμους – Mέλη του, προχωρά ο ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση (αρ. 221/2016) της Εκτελεστικής Επιτροπής του.

Το ποσό αυτό είχε προκύψει, μετά τη μείωση της εισφοράς των Δήμων ανά τόνο εισερχομένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ για το έτος 2015 και τον καθορισμό της οριστικής ετήσιας εισφοράς των Δήμων – Μελών του ΕΔΣΝΑ, στην τιμή των 45,20 ευρώ.

Επισημαίνεται δε ότι, για το έτος 2014, οι Δήμοι – Μέλη του ΕΔΣΝΑ είχαν πληρώσει 49,10 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Προκειμένου να συμβάλει άμεσα στην οικονομική ανακούφιση των Δήμων – Mελών του, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ο ΕΔΣΝΑ μείωσε από το 1ο τρίμηνο του 2016, το ποσό που έπρεπε να τους παρακρατήσει μέσω ΔΕΗ, συμψηφίζοντάς το με το σύνολο του ποσού που έπρεπε να τους επιστρέψει. Σημειώνεται ότι, αυτό έγινε στους Δήμους που είχαν αρνητική εκκαθάριση, ενώ για εκείνους που είχαν θετική εκκαθάριση, η εισφορά τους επιμερίστηκε ισόποσα και στα τέσσερα τρίμηνα που θα γίνει η παρακράτηση των οφειλόμενων στον ΕΔΣΝΑ ποσών, μέσω της ΔΕΗ.

«Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΔΣΝΑ αποδεικνύει εμπράκτως το πώς αντιλαμβάνεται και υλοποιεί την κοινωνική του προσφορά απέναντι στους Δήμους – μέλη του, επιδιώκοντας τη διευκόλυνσή τους στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωσή του Συνδέσμου.

Στο δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ απάντησε λίγες ώρες αργότερα, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αμφισβητώντας ευθέως τους ισχυρισμούς της διοίκησής του περί επιστροφής ποσού ύψους 1.602.645 € στους Δήμους-Μέλη του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Γ. Σγουρού:

Παραμύθι η επιστροφή 1,6 εκ. € στους δήμους της Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ

“Γελάνε πλέον και οι πέτρες με τις ανακοινώσεις που εκδίδει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, καθώς προσπαθούν μάταια να επιδείξουν έργο, το μόνο όμως που καταφέρνουν τελικά είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Αυτή τη φορά ανακοίνωσαν την επιστροφή – λέει – 1,6 εκ. € στους δήμους μέλη του ΕΔΣΝΑ (δηλαδή στους δήμους της Αττικής), γεγονός που οφείλεται – τάχα – στην κοινωνική πολιτική που ασκεί ο φορέας.

Πρόκειται για μεγάλο ψέμα και μάλιστα χονδροειδές. Και τούτο διότι όπως είναι γνωστό, ο ΕΔΣΝΑ προσδιορίζει κάθε χρονιά την ετήσια εισφορά που θα πληρώσουν οι δήμοι της Αττικής, με βάσει τα απορρίμματα της προηγούμενης, σε συνδυασμό βεβαίως με το ετήσιό του κόστος διαχείρισης. Όταν δε κλείνει το τρέχον έτος, τότε προκύπτουν δικαιώματα χρέωσης ή επιστροφής χρημάτων για κάθε Δήμο.

Τα 1,6 εκ. € λοιπόν που «επέστρεψε» ο ΕΔΣΝΑ στους δήμους (όχι σε όλους διότι κάποιοι κλήθηκαν να πληρώσουν), δεν αποτελούν προϊόν κάποιας ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά πρόκειται για χρήματα που ορισμένοι δήμοι πλήρωσαν το 2015 για απορρίμματα που εν τέλει δεν μετέφεραν και που ο ΕΔΣΝΑ όφειλε να επιστρέψει.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από το 2012 και μετά, οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τιμολογιακή πολιτική του Ν. 3854/2010, (ευρώ / τόνο), συνήθως προκύπτουν δικαιώματα επιστροφής για τους δήμους της Αττικής. Για το έτος 2012 ο ΕΔΣΝΑ «επέστρεψε» σε δήμους της Αττικής ποσά ύψους 700.000 €, ενώ για το 2013, 1,7 εκ. €.

Οι επιστροφές χρημάτων οφείλονται αφενός μεν στην εξυγίανση των οικονομικών του φορέα, που κατά την προηγούμενη περιφερειακή θητεία απαλλάχτηκε από χρέη δεκάδων εκ. € και αφετέρου στην από έτος σε έτος (αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιοριστεί) μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η πολιτική στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασκείται με φθηνά επικοινωνιακά τρικ και ασόβαρες ανακοινώσεις, που παραπλανούν σκόπιμα την κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο λόγος της νέας Περιφερειακής Αρχής στερείται αξιοπιστίας».