Την Πέμπτη υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του Κ.Ε.Λ. Κρωπίας-Παιανίας

ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013 και ώρα 12:30 θα υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Αττικής, η Σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη και των Δημάρχων Κρωπίας, κ. Δ. Κιούση, Παιανίας, κ. Δ. Δάβαρη και Μαρκοπούλου, κ. Σ. Μεθενίτη.

Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, για το έργο.

Λίγα λόγια για το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας

Απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της περιοχής, με μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής δίνει η υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας.

Παράλληλα, εξαλείφεται ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πλέον η περιοχή θα αποκτήσει τις απαιτούμενες από την Κοινοτική Οδηγία (91/271/ΕΟΚ) υποδομές δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Το έργο προϋπολογισμού 112.900.193,61 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του Κορωπίου και της Παιανίας, με συνολικό μήκος 81 χιλιόμετρα. Η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, ενώ η υπογραφή της Σύμβασης γίνεται μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οριστική εκδίκαση όλων των ενστάσεων και προσφυγών που έγιναν.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων θα εξυπηρετούν τους οικισμούς του Δήμου Παιανίας και την πόλη του Κορωπίου και μόνο τον οικισμό Καρελά του Δήμου Κρωπίας, καθώς και τις βιομηχανικές περιοχές αυτών.

Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας είναι δυναμικότητας περίπου 90.000 ισοδυνάμων κατοίκων. Η εγκατάσταση προβλέπει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση των εκροών σε διάφορες χρήσεις. Το ΚΕΛ έχει χωροθετηθεί στα διοικητικά όρια της Παιανίας, κοντά στα όρια με το Κορωπί και δίπλα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Τον αγωγό από το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας έως την παραλιακή περιοχή νοτίως της Χαμολιάς, στην Αρτέμιδα και τον υποβρύχιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα στην εν λόγω περιοχή.

Στη χάραξη αυτού του αγωγού υπάρχει η σήραγγα διέλευσης αγωγών. Επίσης περιλαμβάνεται ο αγωγός από το ΚΕΛ Μερέντας του Δήμου Μαρκόπουλου, ο οποίος συμβάλλει στον προαναφερθέντα αγωγό από το ΚΕΛ Αεροδρομίου.