Κατά την Κομισιόν, το 55% του πληθυσμού της Ελλάδος δεν έχει σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη για απουσία αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας, κατά παράβαση της Οδηγίας 91/271, το 55% του πληθυσμού παραμένει, κατά την Κομισιόν, χωρίς σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο (49,3% κατά την ελληνική πλευρά).

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τους διαδίκους κατά την ακροαματική διαδικασία, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στην εκδίκαση της νέας προσφυγής για μη πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας με την καταδίκη του 2004, από το Τρίτο Τμήμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πενταμελή σύνθεση.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία εισηγείται βαρύ χρηματικό πρόστιμο ύψους 34.974,00 ευρώ ανά ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης της δεύτερης απόφασης έως την πλήρη συμμόρφωση και χρηματική εφάπαξ ποινή περίπου 16 εκατ. ευρώ για τα 13 χρόνια παράβασης, σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού ναι μεν ολοκληρώθηκαν το 2012, όμως από τα 198 χιλιόμετρα του δευτερεύοντος δικτύου συλλογής των λυμάτων έχουν ολοκληρωθεί τα 184.

Εκκρεμεί το 5% στην Κάτω Ελευσίνα, που αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμό 2.500 κατοίκων. Επιπλέον, το 55% του πληθυσμού, ήτοι 27.500 κάτοικοι, χρησιμοποιούν ακόμη βόθρους. Αμφισβήτησε πλήρως τον ισχυρισμό της ελληνικής πλευράς ότι τα λύματα των βόθρων δεν απορρίπτονται σε ευαίσθητους υδάτινους ή χερσαίους αποδέκτες, καθώς οδηγούνται με βυτιοφόρα προς επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της Μεταμόρφωσης, αντιτείνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται από τα υπομνήματα αντίκρουσης που έχει καταθέσει μέχρι τώρα η Ελλάδα ότι το παράλληλο αυτό σύστημα, έστω και προσωρινό, είναι υπαρκτό και βιώσιμο.

Η εκπρόσωπος της χώρας υποστήριξε πως οι εκκρεμότητες στο δευτερεύον δίκτυο οφείλονται στην εύρεση αρχαίων και δέκα συνεργεία εργάζονται στην περιοχή. Ο πληθυσμός που έχει συνδεθεί ανέρχεται στο 50,7%, ενώ ανέφερε ότι έως ότου εκδοθεί η «παρούσα απόφαση» θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εργολαβίες.

Ακόμη είπε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης και στις αντικειμενικές δυσκολίες κατέταξε την αδυναμία των κατοίκων να επωμιστούν το κόστος σύνδεσης λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως της αποβιομηχάνισης της περιοχής.

Επίσης, χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλά και δυσανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης τα προτεινόμενα πρόστιμα. Ζήτησε δε, ειδικά για το εφάπαξ πρόστιμο, να μειωθεί στα 765 ευρώ ημερησίως, ώστε να κατέβει στα 1,9 εκατ. ευρώ.

Ο Δανός πρόεδρος του Δικαστηρίου Μπ. Λάρσεν με τις ερωτήσεις του διαπίστωσε αδυναμία εκτέλεσης της πρώτης καταδίκης, ενώ ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το πού βασίζεται «το υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο» για ολοκλήρωση των έργων έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Ο Έλληνας δικαστής Μ. Βηλαράς παρατήρησε ότι το κόστος σύνδεσης των νοικοκυριών με το δίκτυο θα μπορούσε να προεισπραχθεί από την ΕΥΔΑΠ με δόσεις, αφού και για την εκκένωση των βόθρων πληρώνουν στα βυτιοφόρα, λέγοντας: «Θα περιμένουμε να πλουτίσουν οι κάτοικοι; Είμαστε σε αδιέξοδο».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Συνήθως το Δικαστήριο μειώνει γενναία τα ύψη των προτεινόμενων προστίμων.