ΝΑΙ στην επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος!

Ιστορικής σημασίας η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος να πει, ΝΑΙ στην επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος. Την πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία μικρού ΚΕΛ επεξεργασίας λυμάτων που δεν θα καταλήγει στη θάλασσα και στο οποίο θα αποχετεύονται μόνον οι δημοτικές ενότητες Σπάτων-Αρτέμιδος, θέτοντας εκτός σχεδιασμού το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, υιοθέτησε με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, με 16 ΝΑΙ, 8 ΟΧΙ – ΝΑΙ ψήφισαν και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης-, το βράδυ της Δευτέρας 2 Απριλίου 2012.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι για πρώτη φορά από το 2002, Σπάτα & Αρτέμιδα συμφωνούν στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος και με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας, 16 δημοτικοί σύμβουλοι στήριξαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, τίθεται, επιτέλους, τέλος στην υποκρισία και τον λαϊκισμό και αναμφισβήτητα, διανοίγεται ο δρόμος για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Το “ιστορικό” της συνεδρίασης –στο επίκεντρο της οποίας ξεχωριστή θέση είχε η υπευθυνότητα και παρρησία της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Χρήστου Α. Μάρκου- έχει ως εξής:

Μετά την αρνητική απάντηση της ΕΥΔΑΠ να δεχτεί την σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με την Ψυτάλλεια, το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 87/2012 απόφασή του, αφού έλαβε υπόψη του ότι :

  • Η «λύση» σύνδεσης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με την Ψυτάλλεια με τα σημερινά και τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα δείχνει να είναι πρακτικά ανέφικτη. “Θα συνεχίσουμε να την επιδιώκουμε -δήλωσε ο κος Δήμαρχος,- χωρίς όμως να αναστείλουμε όσα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού είναι αναγκαίο και απαραίτητο και η εκτέλεση του θα πρέπει να γίνει τώρα.
  • Προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό, είναι η άμεση χρηματοδότηση του έργου των εσωτερικών Δικτύων των Σπάτων και της Αρτέμιδος και η αξιοποίηση των υδάτων της απορροής του βιολογικού με ταυτόχρονη εκτέλεση αρδευτικών δικτύων
  • Αν τα έργα δεν ενταχθούν τώρα στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση είναι αμφίβολη η κατασκευή τους στο μέλλον
  • Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Κεντρικής Διοίκησης που σηματοδοτούσαν το μέγεθος του Βιολογικού Κέντρου Επεξεργασίας είναι εντελώς έξω απ’ την σημερινή πραγματικότητα και πολύ περισσότερο μακριά απ τις εκτιμήσεις που με χρονικό ορίζοντα το 2025 θα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέγεθος πληθυσμού. Άρα δεν συζητάει κανείς σοβαρά σήμερα για ένα έργο «Φαραωνικού Τύπου».
  • Αποδεδειγμένα, επιστημονικά, με όρους οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, φυσικός αποδέκτης δεν μπορεί να είναι η θάλασσα. Είναι τα βουνά, τα δάση, οι καλλιέργειες, η αστική κατανάλωση, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Οι προηγμένες τεχνολογικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, δεν μεταφέρουν την λυματολάσπη. Την μετατρέπουν σε ενέργεια με σημαντικά οικονομικά οφέλη σ’ αυτούς, που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία.
  • Το κόστος κατασκευής και η δέσμευση αναλόγων κονδυλίων θα πρέπει να λάβει υπόψη της πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και ταυτόχρονα την σημερινή οικονομική συγκυρία.
  • Η χωροθέτηση ενός μικρού βιολογικού κέντρου επεξεργασίας, που θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις των 16 σημείων της βασικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος, δεν αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα επιφυλάξεων.

Επικαιροποίησε την υπ’ αρ. 13/2011 απόφασή του, προσθέτοντας ένα νέο πλαίσιο συγκεκριμένων προσεγγίσεων που προσδιορίζουν :

  • α) Μέγεθος εξυπηρέτησης Βιολογικού κέντρου: Δυνατότητα εξυπηρέτησης πληθυσμιακού φορτίου 120.000 ανθρώπων, μέγεθος που καλύπτει τις πόλεις των Σπάτων και της Αρτέμιδος σε χρονικό ορίζοντα διαρκείας.
  • β) Αρχιτεκτονική εγκαταστάσεων: εξ ολοκλήρου κλειστού τύπου.
  • γ) Μορφή επεξεργασίας λυμάτων: Τριτοβάθμια με αποστείρωση χωρίς λυματολάσπη και διαδικασία παραγωγής ενέργειας με αεροποίηση.
  • δ) Παροχέτευση επεξεργασμένων υδάτων: ΌΧΙ αγωγός στην θάλασσα. Τεχνητή λίμνη και δίκτυο δασοπυρόσβεσης, αρδευτικό δίκτυο, αστική χρήση.
  • ε) Κόστος κατασκευής: στο 1/3 του αρχικού προϋπολογισθέντος μεγάλου ΚΕΛ.
  • στ) Χωροθέτηση: Πλατύ χωράφι της Διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος.

Και αποφάσισε χωρίς ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΔΗΜΟΥ την εκπόνηση προμελετών, για την εις βάθος ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν :

  • Α) την εκπόνηση προμελέτης συστήματος Βιολογικού καθαρισμού τεχνολογίας της M2R δυναμικότητας τροφοδοσίας έως 120,000 κατοίκων ή 30,000 μ3 αστικών λυμάτων.
  • Β) την εκπόνηση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προαναφερόμενο σύστημα βιολογικού καθαρισμού.
  • Γ) Την εκπόνηση προμελέτης συστήματος αεριοποίησης για την αποδοχή του παραπάνω όγκου λυμάτων όπως επίσης και όγκου στερεών αποβλήτων (κυρίως κλαδιών) έως 25 τόνους ημερησίως μαζί με το απαραίτητο σύστημα ηλεκτρογεννήτριας με σκοπό την διασύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ.
  • Δ) Την εκπόνηση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος αεριοποίησης.
  • Ε) Την εκπόνηση προμελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Χώρου, στον οποίο τοποθετείται η τεχνητή λίμνη ως αποδέκτης των επεξεργασμένων υδάτων, χώρος πρασίνου, αθλοπαιδιών και άλλοι χώροι κοινόχρηστοι.

Η εκπόνηση των προαναφερομένων μελετών θα γίνει από την έχουσα την σχετική τεχνογνωσία εταιρεία Μ2 RENEWABLES, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς καμία δέσμευση de facto αποδοχής των προμελετών από το Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δυνατόν συντομότερα.

Συγχρόνως ο Δήμος θα απευθυνθεί στο ΕΜΠ και θα ζητήσει να είναι τεχνικός τους σύμβουλος.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την οριστική του απόφαση και θα απαιτήσει από την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι του σχεδιασμού και της ανάθεσης μελετών και έργων, την υλοποίηση του έργου.