Μία ακόμη συζήτηση στο Δ. Σ. του Δήμου Σαρωνικού για την αποχέτευση

Εκδήλωση για την αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού διοργάνωσαν τα διοικητικά συμβούλια οκτώ Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων της περιοχής, δυστυχώς χωρίς την προσέλευση πολιτών ή έστω των μελών που συνθέτουν τα μητρώα των συλλογικών φορέων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαρωνικού, κ. Πέτρος Τσαλικίδης ο οποίος αναφερόμενος στην σύνδεση της αποχέτευσης με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις μελέτες της ΕΥΔΑΠ το έργο είναι ώριμο και τεχνικά άρτιο.

Ο κ. Π. Τσαλικίδης επέκρινε τον Δήμαρχο για παρελκυστική πολιτική στην προώθηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της Ψυτάλλειας και ζήτησε εντατικοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση του έργου.

Απαντώντας ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι τις αποφάσεις για την μεταφορά των λυμάτων στην Ψυτάλλεια, τις έχει υπερψηφίσει και ως Δημοτικός Σύμβουλος στην προηγούμενη Διοίκηση, αλλά και τώρα ως Δήμαρχος εισηγήθηκε την ομόφωνη απόφαση της 11/2/2015. Για μία ακόμη επανέλαβε ότι ήταν λάθος η προβολή του θέματος προεκλογικά, γιατί προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους Δήμους και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Παλλήνης με το ίδιο θέμα, κανένας απ΄ όσους πολιτικούς που τοποθετήθηκαν υπέρ της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυτάλλεια δεν εκλέχθηκε, άρα δεν μπορούν σήμερα να πιέσουν υπέρ των θέσεων του Σαρωνικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων αιρετών (Βολάκου, Παπουτσή, Κωνσταντέλου), πλην του Δημοτικού συμβούλου κ. Μποστανίτη, ο οποίος είπε ότι η προσπάθεια για την μεταφορά των λυμάτων στην Ψυτάλλεια πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, μετά την οποία πρέπει να αναζητηθεί λύση εντός των ορίων του Σαρωνικού.

Απέδωσε τις τοποθετήσεις των αιρετών σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ανέφερε ότι τώρα η αντιπολίτευση κάνει κριτική στον Δήμαρχο για την Ψυττάλεια και μετά προέβλεψε ότι θα κάνει κριτική στον Δήμαρχο, για την προσπάθεια χωροθέτησης Κ.Ε.Λ. στον Σαρωνικό. Κατέληξε ότι πρέπει να είμαστε όλοι υπέρ της απόφασης του Δήμου για την Ψυττάλεια και αν αυτό αποτύχει να είμαστε όλοι μαζί υπέρ της χωροθέτησης του Κ.Ε.Λ. σε κάποια περιοχή του Σαρωνικού.

Υπέρ της χωροθέτησης Κ.Ε.Λ. στον Σαρωνικό τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Μπιθιμήτρης, υποστηρίζοντας την πάγια αρχή του κόμματός του, ότι θα έπρεπε να γίνεται διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων σε μικρότερες διοικητικές ενότητες και όχι κεντρική διαχείριση όπως αυτή της Ψυτάλλειας.

Ο καθηγητής κ. Ντίνος Χασάπης, υποστήριξε ότι η επιλογή της Ψυτάλλειας δεν είναι εφικτή, ούτε οικονομικά ούτε τεχνικά, παρουσιάζοντας εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής του 2013, η οποία στοιχειοθετούσε αυτήν την άποψη. Ο κ. Χασάπης, παρ΄ ότι είναι από τους ένθερμους υποστηριχτές της χωροθέτησης Κ.Ε.Λ. στο Σαρωνικό (εκτός Γερακίνας), απέφυγε να την εκφράσει, παρ΄ ότι ως μέλος της πρωτοβουλίας που διοργάνωσε την εκδήλωση, επεδίωκε να υπάρξει εισηγητής ο οποίος θα τοποθετείτο υπέρ αυτής της άποψης.