«Νέα Αυτοδιοίκηση»: ΟΧΙ στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής

Την αντίθεση της στην αύξηση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής που αποφάσισε πρόσφατα ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ερήμην των Δήμων της Αττικής, εκφράζει με ανακοίνωση της η αυτοδιοικητική παράταξη, «Νέα Αυτοδιοίκηση» της οποίας, όπως, είναι γνωστό, ηγείται ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Γιώργος Ιωακειμίδης

Νέοι καιροί και νέα ήθη στη λειτουργία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Εν αγνοία των Δήμων της Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) αποφάσισε «δια περιφοράς» να αυξήσει το κόστος των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ από τα 49 € που είναι σήμερα ο τόνος στα 54 €, επιβαρύνοντας τους Δήμους και κατ΄επέκταση τους δημότες, σε εποχή που η κρίση του COVID-19 εξελίσσεται με πολλές και δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες σε βάρος των τοπικών κοινωνιών της Αττικής.

Η «Νέα Αυτοδιοίκηση», αντέδρασε άμεσα ζητώντας την παρέμβαση της Π.Ε.Δ.Α. με κύριο ζητούμενο την αναστολή των αποφάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής του έναντι των Δήμων, κάτι που όπως διαπαραταξιακά, ομόφωνα, συμφωνήθηκε, δρομολογείται άμεσα με σύγκληση ειδικής συνέλευσης με την παρουσία όλων των Δημάρχων της Αττικής, καθώς και των 36 εκπροσώπων των Δήμων στο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α, η «Νέα Αυτοδιοίκηση» με τους 4 εκπροσώπους της και από κοινού με όλες τις άλλες παρατάξεις, εισηγήθηκε την διεκδίκηση άμεσης αναστολής των αυξήσεων και την επείγουσα σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.

Ευελπιστώντας, ότι τον παραλογισμό θα διαδεχθεί ο εξορθολογισμός για αποκατάσταση της θεσμικής υπόστασης και αρμονίας της σχέσης συνεργασίας-συνευθύνης Α’ και Β´ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) η «Νέα Αυτοδιοίκηση» συνεχίζει με συνέπεια να υποστηρίζει τα βασικά της προτάγματα:

• την ανάγκη προστασίας των οικονομικών πόρων και των υλοποιούμενων σχεδιασμών των Δήμων
• την απόρριψη αναχρονιστικών επιλογών και λαθεμένων πολιτικών και πρακτικών σε σχέση με την οφειλόμενη και αναγκαία προσαρμογή της δημοτικής διαχείρισης στην Εθνική και Περιφερειακή πολιτική (ΕΣΔΑ-ΠΕΣΔΑ) με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.