H διαχείριση των απορριμμάτων αντικείμενο ημερίδας στην Κερατέα

Η διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων –το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που χαρακτηρίζει την Ανατολική Αττική μετά την αποχέτευση- ήταν το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κερατέας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής, κ. Πέτρου Φιλίππου, των Δημάρχων Λαυρεωτικής κ. Δημ. Λουκά, Σαρωνικού κ. Γ. Σοφρώνη, –εικονίζονται στη φωτογραφία– Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσου, του Αντιδημάρχου Δήμου Παλλήνης, κ. Στ. Δρούγκα, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Π. Ευαγγελίου και κ. Α. Γάκη, πολλών Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων των Δήμων της περιοχής και πλήθους πολιτών.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρ. Δήμαρχος Κερατέας και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, κ. Σταύρος Ιατρού, (φωτογραφία) ο οποίος και έκανε την κεντρική εισήγηση.

Οι εργασίες της ημερίδας αφορούσαν τις υποχρεώσεις των Δήμων για τη σύνταξη τοπικών σχεδίων δράσης για τη διαχείριση αστικών στερεών απόβλητων ως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 –στο πλαίσιο της γνωστής απόφασης της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου- και την επικαιροποίηση του Περιφερικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής.

Στα αξιοσημείωτα της ημερίδας:

 • Ο χαιρετισμός της κ. Ρ. Δούρου, -διαβάστηκε από τον κ. Στ. Ιατρού- με τον οποίο, εκ νέου, αναγγέλθηκε η κατάργηση των ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια στη Φυλή, τα Λιόσια το Γραμματικό και την Κερατέα.
 • Η απόλυτη στήριξη της απόφασης της κ. Ρ. Δούρου να προχωρήσει στην ακύρωση της κατασκευής με τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική, εκ μέρους των Περιφερειακών Συμβούλων, κ. Π. Ευαγγελίου (προέρχεται από την παράταξη του κ. Κουμουτσάκου που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ.) και του κ. Α. Γάκη.
 • Η από μικροφώνου δήλωση του κ. Π. Ευαγγελίου: «ο Δήμος Παλλήνης είναι πρότυπο Δήμου….»
 • Η δήλωση του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά απευθυνόμενος στον παριστάμενο Δήμαρχο Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσο: «Ο Δήμος Παλλήνης είναι πρωτοπόρος στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής. Ίδρυσε πρώτος πριν λίγα χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο κι εμείς …κλέβουμε τις ιδέες του! Θέλουμε τη συμπαράστασή σου και τις οδηγίες σου, κ. Δήμαρχε…»
 • Στην ημερίδα δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της παράταξης του κ. Ι. Σγουρού και της παράταξης του κ. Λεβαντή. (Λαυρεωτική)

Συνοπτικά, οι βασικές αναφορές (άλλωστε ήταν ιδιαίτερα σύντομες) των εισηγητών:

Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττική:

 • «Αν θέλεις να προστατέψεις το περιβάλλον πρέπει να μειώσεις τα απορρίμματά σου…»
 • Τα μεγάλα συμφέροντα έχουν ξεσηκωθεί και χτυπάνε την απόφαση της Δούρου να καταργήσει τους διαγωνισμούς ίδρυσης των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Τι είπε όμως η Δούρου προεκλογικά και μετεκλογικά; Απλά μίλησε υπέρ της τήρησης της νομιμότητας. Και ποια η νομιμότητα; Το 2012, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε νόμο ο οποίος στο άρθρο 43 αναφέρει: «οι Οργανισμοί ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε χώρο υγειονομικής ταφής τα απόβλητα που κατατάσσονται στους παρακάτω κωδικούς (απαριθμούνται) χωρίς να έχουν προηγηθεί διαδικασίες επεξεργασίας, επιβαρύνονται από 1 Ιανουαρίου 2014 με ειδικό τέλος ταφής ανά τόνο των αποβλήτων που διατίθενται. Το ειδικό τέλος ταφής είχε οριστεί για το 2014 σε 35 € ανά τόνο με ετήσια αύξηση 5 € τον τόνο ως και 60 €.
 • Δηλαδή, πηγαίνουμε τα απόβλητα στη Φυλή κι αν δεν έχει προηγηθεί διαδικασία επεξεργασίας (διαχωρισμός) των απορριμμάτων θα πληρώνουμε 5 € τον τόνο.
 • Υπολογίστε, 6 με 7.000 τόνοι ημερησίως στη Φυλή επί 45 € τον τόνο με πόσα χρήματα επιβαρύνονται οι Δήμοι…
 • Αν δεν μειώσουμε τα σκουπίδια στην πηγή τους, θα χρειαστούμε δέκα Κερατέες…
 • Η πολιτική που ακολουθούμε ως νέα περιφερειακή αρχή είναι απλή και σαφής: ήμαστε αντίθετοι με τη λογική να κάνουμε μεγάλα εργοστάσια που ό,τι βγάζουμε από εκεί να τα κουβαλάμε σε κάποιο χώρο, είτε λέγεται Λιόσια, είτε Κερατέα, είτε Γραμματικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσουμε αυτή τη λογική. Την εικόνα με τους ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών θέλουμε να αλλάξουμε και θα την αλλάξουμε με την συμπαράσταση όλων σας.

Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής:

 • «Αν χρειαστεί να γίνουν διαδημοτικές δράσεις στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων με τους όμορους Δήμους Μαρκόπουλου και Κρωπίας , θα γίνουν.
 • «Για ΄μας είναι “κόκκινη γραμμή” το Ομβριόκαστρο Κερατέας καθώς και κάθε σκέψη για ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων»

Γιώργος Σοφρώνης, Δήμαρχος Σαρωνικού:

 • Χαίρομαι που η ημερίδα γίνεται στην Κερατέα η οποία με τους αγώνες των κατοίκων της, σηματοδότησε την αλλαγή πλεύσης στην πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων»
 • Σημαντικό να εκπονηθούν τα τοπικά σχέδια δράσης για τη διαχείριση των αστικών στερεών απόβλητων. Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι είναι πενταετούς διάρκειας. Τα σχέδια αυτά είναι έχουν ορίζοντα μιας ζωής…

Οι εισηγήσεις του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου και του Αντιδημάρχου, Σταύρου Δρούγκα δημοσιεύονται στην αμέσως επόμενη ανάρτηση.

Σε ότι αφορά τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να δημοσιοποιήσουν τα Σχέδια Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη διαχείριση των αστικών στερεών απόβλητων, θα τεθούν σε διαβούλευση και στην συνέχεια θα εισαχθούν προς συζήτηση και οριστική διαμόρφωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.