Το στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ταφή απορριμμάτων στην Ελλάδα να βρεθεί σε ποσοστό κάτω του 10% μέχρι το 2030, τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου «Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια», που διοργανώνουν ο δήμος του νησιού σε συνεργασία με το ECOCITY και με τη σύμπραξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της ΚΕΔΕ και του ΕΟΤ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γραφάκος, η χώρα απέκτησε έναν νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος στοχεύει να κάνει πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου, όπως είπε, «να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή».
Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γραφάκος, «οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με το εισόδημά τους παράγουν 50% περισσότερα απόβλητα σε σύγκριση με τους κατοίκους της βόρειας Ευρώπης, γι΄ αυτό και έμφαση στον ΕΣΔΑ δίνεται στην πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται η ανακύκλωση, καθώς η χώρα υπολείπεται πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 50%, με ποσοστά λίγο πάνω από το 20%.»
Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη της ανακύκλωσης, τόνισε ότι στην Αθήνα ό,τι απορρίπτεται στον πράσινο κάδο κοστίζει 65 ευρώ ανά τόνο, στον καφέ 27 ευρώ ανά τόνο, ενώ στον μπλε το κόστος είναι μηδενικό.
Στόχο, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα, αποτελεί επίσης η εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», έτσι ώστε το κάθε νοικοκυριό να χρεώνεται ανάλογα με τις ποσότητες που απορρίπτει.
«Σε συνδυασμό με τα τέλη ταφής, θα δημιουργήσουμε ένα οπλοστάσιο για τους δήμους μέσα από διαφορετική τιμολόγηση να δοθούν κίνητρα για ανακύκλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως έκανε γνωστό, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠΕΝ νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία τη νέα γενιά της κοινοτικής νομοθεσίας.
«Με τον ΕΣΔΑ και την ψήφιση του νέου νόμου, θα δημιουργηθεί ένα θεσμικό εργαλείο που θα επιτρέψει σε όλους, σε πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση, να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που θα παράγει λιγότερα απόβλητα και θα τα εκτρέπει από την ταφή», πρόσθεσε και τόνισε δε, ότι «ο νέος ΕΣΔΑ δεν είναι δειλός στην παραγωγή ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα από τα απόβλητα, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι τεχνολογίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον».
Απ΄ την πλευρά του σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, τόνισε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχονται από την ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα και πρότεινε τη δημιουργία ενός τουλάχιστον εμβληματικού έργου, στα πεδία που αφορούν τα έξυπνα δίκτυα, τις πράσινες υποδομές, τις ΑΠΕ, ή άλλη τοπική ανάγκη που πρέπει να αναπτυχθεί. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Αστυπάλαιας να υλοποιηθούν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
«Το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας είναι το πιο κρίσιμο θέμα που αντιμετωπίζουμε στην Αστυπάλαια. Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας και αυτό καθορίζει την καθημερινότητά μας», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Κομηνέας Νικόλαος, προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία και η διαχείριση αποβλήτων είναι ο πυρήνας της βιώσιμης ανάπτυξης».
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του και ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας ΕΟΤ. «Αν θέλουμε να δουλέψουμε επάνω στη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος πρέπει να δουλέψουμε επάνω στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε σοβαρά », ανέφερε.
«Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις τοπικές ιδιαιτερότητες», ανέφερε ο πρόεδρος του Ecocity Κώστας Βαφειάδης συντονίζοντας τη σειρά των τριήμερων εκδηλώσεων, στη δεύτερη ημέρα των οποίων τέθηκαν η Κυκλική Οικονομία, η Ανακύκλωση και η Τουριστική Ανάπτυξη