Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή η κατασκευή 4 εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική

Την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική με τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού, του Υπουργού Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτη, του Υφυπ. Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα.

Την απόφαση για τη διενέργεια τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για τα εργοστάσια απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής είχε λάβει ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), βάσει της οποίας υπεβλήθη το αίτημα για την ένταξή τους στον «Κατάλογο Προτεινομένων Συμπράξεων» της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Είμαι ικανοποιημένος με τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων και για την επίλυση ενός προβλήματος που επιβαρύνει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες και το περιβάλλον. Είμαστε παρόντες στα μεγάλα προβλήματα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κεντρική Διοίκηση και τους συναρμόδιους φορείς, θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια χρηματοδότησης αλλά και να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο. Έχω ξαναπεί ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται τον Ιδιωτικό Τομέα και αυτός με τη σειρά του τον Δημόσιο. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να μη χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Πρόκειται για έργα αναγκαία για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και εδώ να τονίσω ότι κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα δεν θα χάσει τη θέση του, καθώς θα δημιουργηθούν χίλιες νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας»

Σημειώνεται ότι τη σύμφωνη γνώμη τους για την υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, εξέφρασαν και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μ. Ευαγγελίδου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ιωαννίδη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα, και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Κ. Τριάντη.

Από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών συμμετείχαν ο Γ. Κρεμλής από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος, οι S. Bourdy και Ν. Παλαιολόγου από τη Γενική Δ/νση Regio, οι F. Amadeo και B. Van Houte από την Task Force και ο Αλ. Ζαχάρωφ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.