Μόλις στο 19% το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στη χώρα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΟΑΝ

Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2017 – Με μεγάλη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, δημάρχων, στελεχών υπουργείων, δήμων, περιφερειών, συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, αλλά και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η διημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που συνδιοργάνωσε με το ΥΠ&ΕΝ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

 

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός με θέμα «Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στον χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης».

Την πρώτη μέρα της διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, η Bουλευτής Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ιγγλέση, ο κ. Θωμάς Ψαράς Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και η κ. Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος ΕΔΣΝΑ, ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου.

Κατά την έναρξη των εργασιών έγινε περιγραφή της σημερινής κατάστασης της ανακύκλωσης στη χώρα μας, όπου το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται βρίσκεται μόλις στο 19%, ενώ σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων για το 2020, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 65%.

Για τον λόγο αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στον υπάρχοντα Ν.2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση και τον έχει καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Μπιλίνη, μέλος ΔΣ του ΕΟΑΝ, παρουσίασαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν. 2939/2001, ενώ ακολούθησαν οι ιδιαίτερα διαφωτιστικές παρουσιάσεις από τα στελέχη του ΕΟΑΝ.

Η κα Έφη Τριτοπούλου μίλησε για το περιβαλλοντικό τέλος και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προέλθουν από τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, η κα Αργυρώ Ρεμούνδου ανάπτυξε το θέμα των πράσινων σημείων, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ, μίλησε για την ανακύκλωση και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας, ενώ στο κλείσιμο της πρώτης μέρας ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υποδ/ντής Τ. Περιβάλλοντος ΕΥΔ-ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους κκ. Σωκράτη Φάμελλο, Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Μιχάλη Γεράνη, Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δήμοι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα ανακύκλωσης.

Η κα Ρόζυ Χαριτοπούλου Δ/ντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, ανέπτυξε στοιχεία για τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις των ΟΤΑ στην ανακύκλωση. Ο Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμάς Ψαράς παρουσίασε την εικόνα της ανακύκλωσης στο δήμο του, ενώ ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης έδωσε έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση στα νησιά, καθώς και στις δράσεις του δήμου του, προκειμένου η Αλόννησος να θέσει στο περιθώριο τις πλαστικές σακούλες.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κομοτηνής κ. Γιάννης Μουρτίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ανακύκλωσης στην περιοχή του, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος συνέδεσε την ανακύκλωση με την κοινωνική οικονομία παρουσιάζοντας το παράδειγμα συνεργασίας του Δήμου Τήνου, της ΕΕΑΑ και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονής – Κελιά».

Ο κ. Βασίλης Στοϊλόπουλος Στέλεχος Ε.Υ.Δ./Ε.Π.- Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, ενώ το γύρο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Δημήτρης Κανακόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της κομποστοποίησης και έθεσε τους προβληματισμούς του για τους λόγους που δεν εφαρμόζεται ευρέως στη χώρα μας.

Λίγα Λόγια για τον ΕΟΑΝ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) είναι ο αρμόδιος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π. &ΕΝ.) για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα (πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, ανακύκλωση και ανάκτηση), έτσι ώστε αυτά να αξιοποιούνται και να εκτρέπονται από το ρεύμα των αποβλήτων που οδηγείται σε χώρους τελικής διάθεσης.

Ο ΕΟΑΝ είναι υπεύθυνος για την έγκριση και την εποπτεία των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) ανά προϊόν στο πλαίσιο της εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, καθώς και για τον έλεγχο της πορείας της Ελλάδας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο EOAN xαράζει σε συνεργασία με το υπουργείο την εθνική μας στρατηγική στην ανακύκλωση, εκπονεί μελέτες σχετικές με την ανακύκλωση, οργανώνει συνέδρια, συνεργάζεται με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος και προωθεί με ποικίλους τρόπους την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην κοινωνία.