Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες υπουργείου εσωτερικών και εκπροσώπων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Υπ. Εσωτερικών, Παν. Σκουρλέτης

Η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, δεν απέδωσε “καρπούς” με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, “τεντώνοντας” το σχοινί στα άκρα! 

Η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν η έκτη κατά σειρά από την ημέρα που προέκυψε το θέμα με τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας. Η επικοινωνία του κ. υπουργού Εσωτερικών με τους δημοσιογράφους ξεκίνησε με την ακόλουθη δήλωση:

«Ακούσαμε την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Βεβαίως, η εντύπωση που μας δόθηκε όταν μπήκαμε σε μία αναλυτικότερη συζήτηση, γιατί καταρχήν δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγράφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι το εξής, ότι οφείλουμε απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο.

Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές.

Θεωρώ θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία αναγνώρισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σε μία θετική κατεύθυνση και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Θα είδατε ότι σε κάποιους δήμους και ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας ήδη έχει αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εμείς θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της τροπολογίας, για τους λόγους που σας είπα και πριν και θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα αυτό, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους.

Είμαστε διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε -αυτό το είπαμε και προς τους εργαζομένους- οποιαδήποτε πρόταση, άποψη που θα βελτιώνει την πρότασή μας, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου. Οι τόνοι των σκουπιδιών ακόμη υπάρχουν».

Οι απαντήσεις του κ. Π. Σκουρλέτη στιςε ρωτήσεις των δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ ο κ. Τράκας πριν από λίγο είπε ότι απορρίψατε την πρότασή του χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική και ζήτησε ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Π.Σκουρλέτης: Ο κ. Τράκας, έχει δικαίωμα να ζητάει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η πρόταση εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ έτσι όπως έχει κατατεθεί, και αυτό ξεκινήσαμε να τους εξηγούμε, δεν μπορεί να σταθεί για πάρα πολλούς λόγους, διότι ξέρετε ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ολόκληρο σκεπτικό, το οποίο δεν μπορείς να παραγνωρίζεις, και να καταθέτεις προτάσεις απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Δημοσιογράφος: Στα πρώτα πέντε λεπτά ειπώθηκε ότι την απορρίψατε.

Π.Σκουρλέτης: Δεν είναι αλήθεια αυτό και όταν αρχίσαμε να κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεων μας, μετά από την πρώτη επισήμανση σηκώθηκαν κι έφυγαν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν σημεία στην πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε;

Π.Σκουρλέτης: Ναι, για παράδειγμα υπάρχει το ηλικιακό όριο που προβλέπεται για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να διευκολύνουμε έτσι ώστε να μην τεθεί αυτό ως φραγμός.

Δημοσιογράφος: Η δική σας πρόταση είναι μακροπρόθεσμη, δηλαδή και σήμερα να κατατεθεί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αύριο.

Π.Σκουρλέτης: Μπορεί να λειτουργήσει από αύριο και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της. Επαναλαμβάνω ότι δυνατότητες υπάρχουν θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.

Δημοσιογράφος: Αν η ΠΟΕ ΟΤΑ φτάσει στα άκρα, κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, η στάση της Κυβέρνησης ποια θα είναι;

Π.Σκουρλέτης: Ελπίζω να μην φτάσει στα άκρα, διότι ο καθένας πρέπει να στέκεται στο ύψος των ευθυνών του. Δεν μπορεί αυτή η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία με την στάση της, να αγνοήσει ότι αντικειμενικά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις των μέχρι τώρα εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.