Π. Σκουρλέτης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: απλή αναλογική με δικλείδες ασφαλείας και ενδοδημοτική αποκέντρωση

«Επιδιώκουμε τολμηρές τομές, γιατί θέλουμε ισχυρούς δήμους» υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παραθέτοντας σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» ενέταξε τη θέσπιση της απλής αναλογικής με δικλείδες ασφάλειας που θα εξασφαλίζουν την συναίνεση και την κυβερνησιμότητα των δήμων. 


«Το πιο ξεκάθαρο των επόμενων εκλογών είναι ότι η απλή αναλογική θα θεσπιστεί, αλλά με δικλείδες ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός, εκθέτοντας τη σκέψη ότι ακόμη και σε δυσκολίες λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, η λευκή ψήφος μπορεί να μην επηρεάζει τις αποφάσεις. Έντονη ήταν η αντίδραση από αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, που επιτέθηκαν λεκτικά στον υπουργό.

«Δεν μπορούμε να έχουμε δύο συμμετοχικές διαδικασίες και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπερπολλαπλασιάζεται η ψήφος για τον κ. Αγοραστό (σ.σ.: πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας) και να υποπολλαπλασιάζεται για την κ. Γεροβασίλη (σ.σ.: που έχασε οριακά το 2014 τις περιφερειακές εκλογές έναντι του ‘γαλάζιου’ περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη)».

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος, αφού αποδοκίμασε τον υπουργό αποχώρησε από τις θέσεις των επισήμων.

«Αυτοί οι λίγοι που διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή δεν κατανοούν πόσο ευεργετικά για τις τοπικές κοινωνίες θα λειτουργήσει η απλή αναλογική» συνέχισε ο υπουργός. Ο Π. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι το συντομότερο δυνατό θα παρουσιάσει νομοτεχνικό πλαίσιο το οποίο «θα αναπροσδιορίζει τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και του κράτους». Για τον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα θεσπιστεί ειδικό όργανο παρακολούθησης της διαδικασίας.

Αναδόμηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Ο υπουργός, ξετυλίγοντας την επεξεργασία των προτάσεών του για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», έθεσε ψηλά στην ατζέντα την «αναδόμηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» στην άσκηση του υποχρεωτικού ελέγχου, με υποκατάστασή τους από τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε τους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης. Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση για ενεργοποίηση του ελεγκτή νομιμότητας ως ανεξάρτητου ελεγκτή μέσα στους Δήμους, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εστιάζοντας στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες παραμένουν», προκρίνοντας την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους με χρηματοδότηση από τον δήμο μέσω της διαδικασίας του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Χωρίς περικοπές

Αναφερόμενος στην οικονομική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός είπε ότι «δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν», υπενθυμίζοντας το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και την δέσμευση ότι «το 2017 ήταν η τελευταία χρονιά περικοπών στην Αυτοδιοίκηση». Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα στοιχεία του υπό ψήφιση προϋπολογισμού για το 2018, μιλώντας για αύξηση της τάξης του 5% στην τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ.

Παράλληλα, έκανε αναλυτικό απολογισμό στις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους με το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 85 μικρών δήμων (20 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους (245 εκατ. ευρώ), την εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (95 εκατ. ευρώ), την έκτακτη χρηματοδότηση αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες (33,23 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα για «Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ. Υποδομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» (30 εκατ. ευρώ), την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (150 εκατ. ευρώ).

Έργα υποδομών

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων υποδομής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, με αξιοποίηση σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ και προοπτική σε βάθος πενταετίας τα 2 δισ. ευρώ. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν από τα τοκοχρεολύσια, αφού θα καλύπτονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Διαγωνισμός για μόνιμους

Μιλώντας για αποκατάσταση των αδικιών στις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στον επικείμενο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για 8.845 θέσεις μονίμων στην καθαριότητα, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία του για διαγωνισμό πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Πρόκειται για εκατό μηχανικούς και οικονομολόγους.

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορούμε να πούμε ότι σταδιακά βγαίνουμε και από την επιτροπεία, που έπληξε τη χώρα, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη. Αναφερόμενη στην κινητικότητα, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε στην πρώτη φάση με δημόσιους υπαλλήλους των υπουργείων. Αναγνώρισε την υποστελέχωση των ΟΤΑ και, όπως είπε, έγινε το «πρώτο βήμα» με τον διαγωνισμό των 8.845 μονίμων στην καθαριότητα, επισημαίνοντας ότι «αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλη δυσκολία, αλλά αυτό αποτυπώνει και την στόχευση της κυβέρνησης» για αποκατάσταση των αδικιών στις εργασιακές σχέσεις και για επαναφορά μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Μέτωπο κατά κυβέρνησης

«Μπάχαλο και χάος θα φέρει η απλή αναλογική στους δήμους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή την άστοχη ρύθμιση, η Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επαναφέρει το σημερινό εκλογικό σύστημα, που είναι σταθερό».

 

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, ο Κ. Χατζηδάκης είπε: «Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος. Κακό είναι να επιμένεις στα λάθη. Έχετε ακόμη τον χρόνο να το διορθώσετε». Προηγουμένως, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «περιττά όργανα διοίκησης» αναφερόμενος στα τοπικά συμβούλια, προκρίνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

Παράλληλα, προέταξε τη νεοφιλελεύθερη επιδίωξη της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας ότι οι δήμοι πρέπει να επιλέγουν τις υπηρεσίες με βάση την φθηνότερη τιμή. «Εάν η υπηρεσία οδοφωτισμού ή καθαριότητας είναι φθηνότερη να την παρέχει ο ιδιωτικός τομέας, δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε» σημείωσε.

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν οι παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντας την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών για επικείμενη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση με τον ισχυρισμό τους για ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων, θέτοντας ως προϋπόθεση την απόδοση πόρων, την ώρα, όμως, που γνωρίζουν τις πεπερασμένες οικονομικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

«Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Είναι εμμονή της κυβέρνησης και δεν είναι αναγκαία» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. «Σεβόμαστε την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και τη σταθερότητα στις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήση, ο οποίος, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, ζήτησε από την κυβέρνηση να σπάσει το «νεο- συγκεντρωτικό» μοντέλο, που κατά τον ίδιο «έχει επιβάλει η κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες στην Αυτοδιοίκηση, η απλή αναλογική συνιστά «δικτατορία των μειοψηφιών».

Σκληρή κριτική Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα σε Γ. Πατούλη – Απ. Κοιμήση

«Έχετε μηδενιστική προσέγγιση ακόμη στα θετικά που έχει επιτύχει η κυβέρνηση υπέρ της Αυτοδιοίκησης» απάντησε ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχετε ξεχάσει ότι η χώρα είναι ακόμη σε επιτροπεία και όλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία» υπογράμμισε. Επέκρινε, μάλιστα, τις τοποθετήσεις των Πατούλη και Κοιμήση για τον τρόπο με τον οποίον ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Κάνετε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις και δεν παίρνετε τίποτα».

«Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το 2019 θα υπάρχει νέα αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων» υπογράμμισε ο Δημ. Μπίρμπας, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για ανάσχεση της κρίσης».

Μεταξύ των θετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ο Δημ. Μπίρμπας απαρίθμησε την επέκταση των συμβάσεων με κοινωφελή εργασία από τους πέντε στους οκτώ μήνες. Ως μέτρο αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε την προωθούμενη πρόσληψη των 8.845 μόνιμων στην καθαριότητα, αλλά και την τοποθέτηση προσωπικού από παλιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

«Με τη συνδιοίκησή σας, το μόνο που καταφέρατε είναι να χάνουμε» τόνισε ο Γ. Ιωακειμίδης (Ανεξάρτητοι) απευθυνόμενος στον Γ. Πατούλη και τον Απ. Κοιμήση, επικρίνοντάς τους ότι «επιδίδονται σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει λόγος». «Επί δυόμισι χρόνια δεν έχετε φτιάξει προτάσεις για την αναθεώρηση του ‘Καλλικράτη’» είπε ο Γ. Ιωακειμίδης.

 

«Καήκατε στην προθέρμανση» είπε, εκτιμώντας πως λόγω αυτής της στάσης, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ενδεχομένως να φέρει την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» με διαδικασίες fast track.