Π. Σκουρλέτης: με την ΚΕΔΕ έχουμε κοινή οπτική για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων

Παναγιώτης Σκουρλέτης, υπ. Εσωτερικών

Τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστεί η συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης για τους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, παρέσχε προς το Προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης κατά την απογευματινή, τρίτη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές τα τελευταία 24ωρα. 

Διαβεβαιώσεις του κ. Π. Σκουρλέτη προς την ΚΕΔΕ υπήρξαν και επί άλλων πτυχών του όλου θέματος. 

Ειδικότερα:

Οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Το αίτημα, τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και των εργαζομένων περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων συμπεριλαμβάνεται στη τελική νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή. 

Το όριο ηλικίας των 45 ετών, διαβεβαίωσε θα περιέχεται στη ρύθμιση επίλυσης.

Μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Στη σημερινή συνάντηση με τη ΚΕΔΕ, την τρίτη κατά σειρά τα τελευταία 24ωρα, διαπιστώσαμε μια κοινή οπτική στα πράγματα, η οποία δεν υπήρχε στην αρχή κι αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Συζητήσαμε αναλυτικά για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει και έχουμε βελτιώσει ενσωματώνοντας, όπως ήδη έχουμε πει, κάποιες από τις επισημάνσεις που έγιναν εκ μέρους των εργαζομένων στα ζητήματα της μοριοδότησης και του ορίου ηλικίας.

 

Εξίσου θετική θεωρώ την τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Πατούλη, ότι η γνώμη της ΚΕΔΕ είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

Βεβαίως, σήμερα είχαμε αποκαλυπτήρια. Είχαμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας. Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης – που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση – σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία.

Με την πρότασή μας θεωρώ, λοιπόν, και θέλω να το πω για άλλη μια φορά, ότι απαντάμε στο ζήτημα της συνέχισης της δουλειάς των εργαζομένων. Βάζουμε μία τάξη στο τοπίο της καθαριότητας στην Αυτοδιοίκηση, με μόνιμες θέσεις μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ξεμπλοκάρουμε από το σημερινό αδιέξοδο.»

ΕΡ: Πως διασφαλίζετε ότι δεν θα υπάρξουν ούτε νομικά προβλήματα, ούτε αντίθεση από πλευρά εκπροσώπων των δανειστών στις αποφάσεις που θα πάρετε κι αν μπορείτε να μας πείτε πόσες θα φτάσουν οι μόνιμες προσλήψεις τον Μάρτιο;

ΑΠ: «Το τελευταίο το έχουμε ήδη σχολιάσει. Οι θέσεις προσδιορίζονται από τους Οργανισμούς των δήμων, αλλά και από τα έσοδά τους από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Το άλλο είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει βάση, γιατί όπως είπα και πριν μιλάμε για υπηρεσίες οι οποίες πληρώνονται από τους πολίτες και άρα δεν επιβαρύνουν ούτε τους προϋπολογισμούς των δήμων ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να έχει κανείς μια διαφορετική τοποθέτηση γύρω από αυτό το θέμα.»

ΕΡ: Θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση με την ΠΟΕ – ΟΤΑ ή θα προχωρήσετε στην κατάθεση στη Βουλή σήμερα ή αύριο;

ΑΠ: «Η κατάθεση έχει ήδη δρομολογηθεί και αύριο, κατά 99%, θα ψηφιστεί η διάταξη.».-

 Οι νομικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί της προτεινόμενης ρύθμισης του ΥΠΕΣ  αφορούν  τα εξής ζητήματα:

Eάν η επιχειρούμενη με την τροπολογία παράταση των τρεχουσών συμβάσεων, έστω και για εκτάκτους και απρόβλεπτους λόγους προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας μέχρι την 31 Μαρτίου 2018, είναι σύμφωνη με την νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί απαγόρευσης των παρατάσεων των συμβασιούχων (πέραν του 8μήνου).

Εφόσον διασφαλιστεί η συμφωνία της τροπολογίας με το συνταγματικό και το ενωσιακό δίκαιο και προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων και η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, να εισαχθεί διάταξη δυνάμει της οποίας οι επίμαχες συμβάσεις δεν θα προσμετρώνται στην προβλεπόμενη αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για διαδικασία προσλήψεων που θα εισάγει λελογισμένες εξαιρέσεις από το νόμο2190/1994, χωρίς όμως να είναι φωτογραφική.

Έτσι, μπορεί και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και η εμπειρία των συμβασιούχων στους ΟΤΑ μέχρι σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μοριοδότηση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι τέτοια που θα προτάσσει τους συγκεκριμένους συμβασιούχους έναντι παντός άλλου υποψηφίου, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας.