Ο πρόεδρος ΚΕΔΕ προς τον υπ. Εσωτερικών: “η Αυτοδιοίκηση θα διαφυλάξει το κύρος της”

Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της ΚΔΕ κ. Γ. Πατούλης, επανέρχεται με νέα δήλωση του στα όσα δήλωσε χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στους εκπροσώπους του τύπου.  

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατυπώνει την εκτίμηση ότι “ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης μπήκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης” και απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ζητάει να πληροφορηθεί “σε ποιά χώρα της Ευρώπης εφαρμόζεται το μοντέλος που ο ίδιος προωθεί μέσα από τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Γ. Πατούλη

“Στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων που είπε, χαρακτήρισε ως «αφελή ρητορική» τη θέση της Αυτοδιοίκησης ότι «ο καθένας αποφασίζει για τον τόπο του».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ασφαλώς και δεν υιοθετεί την άποψη του κ. Υπουργού. Εμείς πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση με αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους, όπως ακριβώς λειτουργεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Το μοντέλο λειτουργίας των Δήμων που εμείς επιθυμούμε, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Μπορεί ο κ. Υπουργός να μας απαντήσει, σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο που ο ίδιος προωθεί μέσα από τις προτάσεις της Επιτροπής που παρουσίασε;

Είναι ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης έχει μπει ένας ακόμη θεσμός της Δημοκρατίας, μετά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.

Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη, θα διαφυλάξει το κύρος του θεσμού.

Με δύναμη και αποφασιστικότητα. Με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη. Διαμορφώνοντας ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών μπροστά.”