Κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ & Ένωσης Περιφερειών κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στον “Καλλικράτη”

Κοινό μέτωπο εναντίον της πρακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» συστήνουν η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ).  Οπως ανακοίνωσαν, την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κοινή έκτακτη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ενώσεων για τις προωθούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Πρόκειται για την απάντηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αντιδρά στις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ασκώντας αντιπολίτευση για λογαριασμό της Ν.Δ., ενώ η ένωση περιφερειών και ο πρόεδρός της Κ. Αγοραστός συμμετέχει στον διάλογο που έχει οργανώσει το υπουργείο.

Η ΚΕΔΕ έχει αποχωρήσει από την επιτροπή που έχει συστήσει το υπ. Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Η ΕΝΠΕ από την άλλη, στη διάρκεια της εβδομάδας, παρέστη σε προγραμματισμένη συνάντηση στο υπ. Εσωτερικών, γεγονός που η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά, εμφανίζοντας την ένωση ως συνοδοιπόρο. Αντίθετα, κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για αδιαλλαξία, τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη στον διάλογο και με ευθύνη της δεν συμμετέχει.

«Η αποχώρησή μας από την επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής και τακτικής να μην αποκαλύπτει τις θέσεις και τις προτάσεις της», απάντησε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη «γαλάζιο συνδικαλιστή γιατρό».

Υστερα από αυτό, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στη Μάλτα προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για το μεταναστευτικό, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την κοινή συνεδρίαση.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, το πόρισμα της επιτροπής –η τελική συνεδρίαση της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα– θα αποτελέσει το εργαλείο για περαιτέρω επεξεργασία ώστε μέχρι τα μέσα του 2017 η κυβέρνηση να διαμορφώσει την τελική της πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση.