Εγκύκλιος υπ. Παιδείας για προσλήψεις Θεατρολόγων & Κοινωνικών Λειτουργών από τους Δήμους

Με εγκύκλιό του και ενόψει του προγραμματισμού προσλήψεων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για το τρέχον έτος, ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Πουλάκης, παρουσιάζει το επαγγελματικά διά σχετικών νόμων δικαιώματα ΠΕ και ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και ΠΕ Θεατρολόγων, ορίζοντας για τη μεν πρώτη περίπτωση, την “ισοτιμία” μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη δε δεύτερη, την “ύπαρξη” πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατά συνέπεια το δικαίωμα συμμετοχής σε ανάλογες προκηρύξεις. 

 

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., κ. Κώστα Πουλάκη, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ορίζονται τα εξής:

Α. Απασχόληση Π.Ε. και Τ.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (α και β) εγγράφων, αναφορικά με την απασχόληση των Κοινωνικών Λειτουργών στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα κι επειδή εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα ΄αποκλεισμού΄ και δυσμενούς μεταχείρισης του κλάδου ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία προκήρυξης πλήρωσης θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών στα διάφορα προγράμματα και δράσεις των ΟΤΑ και ενόψει και του επικείμενου προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού σε ΟΤΑ έτους 2017, σας επισημαίνουμε τα κατωτέρω:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 54 του ν.3918/2011, (ΦΕΚ Α΄351) και Κ.Υ.Α. Υ7α/Γ.Π.οικ.46217/4-5-2012 (ΦΕΚ Β΄1502), το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού ασκείται χωρίς διαχωρισμό μεταξύ αποφοίτων ΠΕ ή ΤΕ και χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην αναγνώριση δικαιωμάτων μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών πτυχιούχων.

Προς τούτο και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ υποψηφίων και άρσης αθέμιτου περιορισμού, η κάλυψη των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών θα πρέπει να γίνεται χωρίς διάκριση, τόσο από αποφοίτους τεχνολογικής (Τμήματα ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας) όσο και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας).

Β. Απασχόληση Π.Ε. Θεατρολόγων

Πέραν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι υφίσταται πανεπιστημιακός κλάδος ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ΠΕ32), τα επαγγελματικά δικαιώματα του οποίου έχουν κατοχυρωθεί με το αριθμ. Π.Δ.125/2000 (ΦΕΚ Α΄111).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ανωτέρω π.δ/τος «Οι εν λόγω πτυχιούχοι μπορούν να διοριστούν ή να προσλαμβάνονται ιδίως :α) Στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική . . .β) Σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα : όπως Υπουργεία, Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, . . .».

Ως εκ των ανωτέρω και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ υποψηφίων, δεν θα πρέπει να εξαιρείται ο κλάδος ΠΕ32 Θεατρολόγων (Πτυχιούχοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς, και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), κατά την κάλυψη θέσεων Θεατρολόγων με σχετικές προκηρύξεις.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους φορείς της χωρικής σας αρμοδιότητας (ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών) σχετικά με τα παραπάνω, προκειμένου να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαδικασία προκήρυξης θέσεων για τους ανωτέρω κλάδους.