«Ανοίγει» στις 7 Νοεμβρίου πρόγραμμα δωρεάν Wi-Fi για 8.000 Δήμους της Ευρώπης

Με καθυστέρηση ολίγων μηνών επανέρχεται στο προσκήνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα Wi Fi 4eu. Απευθύνεται σε Δήμους ή ομάδες Δήμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την ολοκλήρωση του θα παρέχεται δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους των Δήμων, όπως, πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, μουσεία, κ.ά.

Η διαδικασία ξεκινάει την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) ώρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανεβάσει διαδικτυακά την πρόσκληση για το πρόγραμμα Wi Fi 4eu.

Η ηλεκτρονική πύλη θα είναι ανοικτή έως τις 9 Νοεμβρίου 2018, ώρα Ελλάδας 15:00.

Συνολικά θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ σε 8.000 δήμους σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το 2020. Για την επεξεργασία του πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων ανά την Ευρώπη, η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και πλήρως ηλεκτρονική, επισημαίνει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει ότι οι δήμοι, αφού εγγραφούν στην ειδική πύλη Wi Fi 4EU, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το αξίας 15.000 ευρώ κουπόνι του προγράμματος Wi Fi 4EU, με ένα μόνο κλικ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότεροι από ένας στους πέντε Δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη Wi Fi 4EU.

Όσοι Δήμοι δεν έχουν εγγραφεί κι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνι, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη μέχρι την έναρξη της πρόσκλησης. (7 Νοεμβρίου)

Η Επιτροπή θα επιλέξει αιτήσεις βάσει της σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην μεθαυριανή πρόσκληση, οι πρώτοι 2.800 Δήμοι θα αποκτήσουν κουπόνι Wi Fi 4EU, ενώ εξασφαλίζεται σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε ότι θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Κατά την επόμενη διετία, θα δημοσιευτούν άλλες τρεις προσκλήσεις Wi Fi 4EU, περίπου μία ανά εξάμηνο.

Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Wi Fi 4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις, δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας.

Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι την προώθηση ένταξης 16 Δήμων της Αττικής στο πρόγραμμα Wi Fi for Europe (Wi Fi 4eu) με δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, ανέλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.)

Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη τον περασμένο Μάϊο προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Π.Ε.Δ.Α, των 16 Δήμων και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ν.Π.Ι.Δ. φορέας με υψηλή επιστημονική συγκρότηση, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας ) για την σύνταξη των σχετικών μελετών με τις οποίες θα διεκδικηθεί η χρηματοδότηση για κάθε Δήμο χωριστά.

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στη διεκδίκηση ένταξης τους στο Πρόγραμμα, είναι:

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου, Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Ωρωπού, Δήμος Σαρωνικού, Δήμος Βύρωνος, Δήμος Μεγαρέων, Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας, Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Δήμος Σαλαμίνας, Δήμος Περάματος, Δήμος Πετρούπολης, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Αίγινας και Δήμος Σπετσών.