Συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ για τη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Την ανάγκη διατήρησης των δημοτικών παιδικών σταθμών με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη, του υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ.Γαβρόγλου και της Αν.υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου. 

Στη σύσκεψη με αντικείμενο την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών, ηλικίας τεσσάρων ετών, στο νηπιαγωγείο, συμμετείχαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο Γ.Πατούλη, εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της Πανελλήνιας Επιστημονικής Οργάνωσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας, της ΔΟΕ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών.

Κατά τη σύσκεψη διατυπώθηκαν οι απόψεις επί του θέματος από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας έχει χρονικό ορίζοντα έναρξης μετά από 3 χρόνια, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και εκπροσώπων από όλους τους αρμόδιους φορείς, με αντικείμενο την επεξεργασία των αριθμητικών στοιχείων που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση αλλά και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες τις ΕΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, προς όφελος των παιδιών των γονέων αλλά και των εργαζομένων.

Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης χαιρέτισε την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από εποικοδομητικό διάλογο θα βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ορθή λειτουργία των συγκεκριμένων δομών.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική εξαγγελία επισήμανε πως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή απαιτεί και υποδομές και προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ελληνικών οικογενειών και εξέφρασε την πεποίθηση πως στην πράξη θα είναι ανεφάρμοστη.

Παράλληλα, εξήρε το έργο των δημοτικών παιδικών σταθμών τονίζοντας πως προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι εργαζόμενοι σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στην πλειοψηφία τους, είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσα από το ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ πως δεν θα δεχθεί να χάσει τη δουλειά του, ούτε ένας εργαζόμενος.