Σε δημόσιο διάλογο για την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση καλεί τον υπ. Εσωτερικών η ΚΕΔΕ

Πρόσκληση στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, σε δημόσιο διάλογο, για την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, απηύθυνε ο Γ. Πατούλης από τα Ιωάννινα, όπου συμμετέχει, μαζί με μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ.Γ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά:  

«Ποιο είναι το κόστος της μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά, ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους; Πως μπορεί να μιλάει για μεταρρύθμιση όταν δεν μας έχει ενημερώσει για το αν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την ΤΑ;».

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της ανακατανομής και αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, είναι η συζήτηση με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης.

«Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση;» σημείωσε. Μάλιστα προειδοποίησε, πως εάν δεν δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου στην Αθήνα, θα ληφθούν αποφάσεις για τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού.

Την ανάγκη «επαγρύπνησης από όλους» με δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση «βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Πατούλης και κατά την εισήγησή του προς την Γενική Συνέλευση των αιρετών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, γεγονός που, όπως ανέφερε, αποψιλώνει κυρίως τους μικρούς δήμους.

Επίσης, έκανε λόγο για προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα των συμβασιούχων, ενώ είπε πως ο νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των δήμων.